Dneska bych vám ráda představila netradičně pojatou knížku o dietě, která vlastně není dietou, tudíž NeDieta (#hubnualežeru). A jednu budete moci na konci článku i vyhrát!

Hned na začátku se přiznám, že mě knížka zaujala hlavně díky své povedené grafice, jejíž autorkou je Alžběta Surá. Text doplňují malé ilustrace a celá knížka tak působí moc mile. :)) Autorem knihy je Jan Kosek, jehož sympatickým mottem je „Člověče, najdi klid přijímat věci, které změnit nemůžeš, sílu měnit ty, které měnit jdou a rozum mezi nimi rozlišovat“. A co říká o své knize?

Když to úplně zjednoduším, je to kniha o KOUSÁNÍ! Ano…slyšíte dobře. O kousání. Zní to jednoduše, že? Přesto tomuto tématu věnuji 100 stran! Ono je totiž důležitější, než se zdá a má mnoho úhlů pohledu a souvislostí. Ve výsledku jde o to dopřát si prožitek z jídla, na chvíli zpomalit a při obřadu jezení zažít nepoznané. Přijít na podstatu obsahu svého talíře a naučit se vnímat každý jeho detail. Jídlo je podstatnou a neoddělitelnou součástí našich každodenních životů a tak bychom k němu měli i přistupovat. No a jakoby mimochodem k tomu dostaneme nášup v podobě zdravého těla, ve kterém se budeme cítit dobře! To už přece není málo, co říkáte!?“



A přesně v tomto duchu se nese celá kniha, na webu najdete i ukázku tady. Je to vlastně jednoduchý a praktický návod k tomu, jak si vybudovat a udržet tělo podle vašich představ a žít tak spokojenější, šťastnější a také zdravější život. Knížka je to poměrně útlá, takže přečtenou jsem ji měla za chvilku. Součástí je i plán na první měsíc a pracovní listy, kam si své pokroky můžete zaznamenat. Zjistila jsem, že spoustu principů z knížky už vlastně uplatňuji a možná i to bude jeden z důvodů (nebo spíš ta genetika?), proč jsem s váhou žádné velké problémy nikdy neměla. :))

JAKÝ JE HLAVNÍ PRINCIP NEDIETY?
Najděte si doma klasický rohlík z bílé mouky. Pohodlně si sedněte…přičichněte si…krásně voní, že? Oni to s námi pekaři opravdu umí. Málokteré vůně jsou tak přitažlivé a neodolatelné jako vůně čerstvého pečiva linoucí se po ránu z pekařství. Ale znáte opravdovou podstatu rohlíku? Zkusili jste někdy přijít na to, z čeho opravdu je? Tak ho teď vezměte do ruky, ukousněte sousto a zkuste ho rovnou minutu kousat. Zároveň při tom žádnou jeho pevnou část nepolykejte…sliny můžete, nechci, abyste se utopili. Po této relativně krátké minutě budete mít v puse pravděpodobně lepivou a už rozhodně ne tak chutnou hmotu, která je pravou podstatou většiny pečiva. Líbivá vůně i podoba jsou už dávno pryč. Máte ještě chuť „to“ spolknout. Pokud ano, i to je v pořádku. Není mým cílem vám cokoliv znechutit. Cílem je vám dovolit přijít zmíněnou podstatu a pak se vědomě rozhodnout. Jestli je dál jíst, nebo ne.

Tělo je dost chytré na to, aby rychle poznalo, co ano a co ne. Jen se ho naučit vnímat a poslouchat.

Potraviny jako rohlík nás nutí často dělat něco, co nám pomůže je lépe a rychleji dostat z úst do žaludku. A tak na ně mažeme máslo, sýry a marmelády a taky to všechno pořádně zapíjíme, aby sousto hezky sklouzlo dál. Schválně…zkuste bez zapíjení sníst co nejrychleji jeden rohlík. Pokud se vám to podaří do minuty, napište mi. Budu vás evidovat v databázi rekordů.

CHTĚLI BYSTE JEDNU KNÍŽKU VYHRÁT?

Mrkněte na web, Facebook nebo Instagram NeDiety a napište mi do komentáře, jaké jsou vaše zkušenosti s dietami, jestli u vás fungují nebo ne. Nebo třeba proč vás zrovna NeDieta zaujala. :)) Email nepište. 
Soutěžit budeme do půlnoci neděle 17. června, výherce vyhlásím během následujícího týdne v tomto příspěvku a na facebooku, takže doporučuji sledovat, aby vám výhra neunikla! A pokud se mi výherce do týdne neozve, vyberu náhradního.
Mějte se krásně a držím palce! :)) Evi
//foto moje ©gathermoments, z webu NeDieta, texty psané kurzívou jsou citace z webu NeDieta