Perníčky jsou moje vášeň. Miluju je v jakékoli podobě (nezdobené, zdobené, plněné a perník). Peču je několikrát během roku, a to nejen na Vánoce. I když nejsem žádný velký dekoratér, celý proces od pečení až po zdobení si nesmírně užívám (i když někdy představy zdobení jsou rozlišné s realitou).
Zároveň mě baví perníčky používat i trochu netradičním způsobem jako dekorace, zdobení atd. Tak vznikl například v roce 2021 i nápad na perníčkový kolotoč, který tedy zatím patří k mým vrcholným díkům. Jak na něj a více fotek najdete v receptu na blogu. V článku najdete i recept na perníčky, ale rozhodla jsem se, že si zaslouží samostatný článek.
Recept jsem si přivezla kdysi dávno ze Švédska a od té doby už nepeču perníčky podle jiného. Perníčky jsou totiž hned měkké a křehké, takže je pravdou, že se úplně nehodí pro tvoření domečků nebo chaloupek.
Zároveň přidávám inspiraci na perníčkové výtvory v průběhu let.
MŮJ NEJOBLÍBENĚJŠÍ RECEPT NA PERNÍČKY
INGREDIENCE PERNÍČKY
700 g hladké mouky
240 g másla
400 g tekutého medu
160 g moučkového cukru
1 vejce
30 g mleté skořice
15 g mletého zázvoru
15 g mletého hřebíčku
špetka mletého nového koření
6 g sody bikarbony
hladká mouka na podsypání při válení
vykrajovátka
POSTUP
Máslo rozpustíme ve středním hrnci na středním plameni, poté odstavíme z plotýnky a vmícháme všechno koření, cukr a med. Vše dobře promícháme do hustší směsi a necháme vychladnout, dokud nebude směs vlažná.
Do mísy robota prosejeme mouku a sodu. Přilijeme vychladlou máslovou směs a vejce. Pomocí hnětacího háku vypracujeme hladké a kompaktní těsto. Těsto nebude úplně tuhé a bude se trochu lepit, ale bude kompaktní. Nesnažíme se přisypávat moc mouky, aby těsto neztratilo na lehkosti. Těsto vytvarujeme do koule nebo do válce, zabalíme do potravinové folie a necháme alespoň 12 hodin v chladu odpočinout. V lednici pak může zůstat i týden.
Těsto zůstane stále měkké, není potřeba jej před zpracování nechávat povolit.
Troubu předehřejeme na 175 °C. Plechy vyložíme pečicí podložkou nebo papírem.
Před zpracováním těsto jemně promneme. Těsto rozdělíme na části. Část, s níž nebudeme zrovna pracovat, zabalíme znovu do folie, aby neoschla a dáme do ledničky. Těsto totiž docela rychle měkne.
Těsto vyválíme na pomoučeném válu na tloušťku cca 4-5 mm. Z těsta vykrajujeme různé tvary.
Vykrojené tvary přeneseme opatrně na plech. Pečeme uprostřed trouby 10–12 minut nebo dokud nezačnou hnědnout okraje perníčků. Pokud budou perníčky tenčí nebo menší, doba pečení se zkrátí. Vyndáme z trouby a nechte vychladnout.
POLEVA NA PERNÍČKY
1 bílek
200–250 g moučkového cukru
cca 1 lžíce citronové šťávy
POSTUP
Moučkový cukr si 2 až 3 x prosejeme, aby v něm nebyly hrudky.
V misce smícháme 1 bílek a asi 3 lžíce prosátého cukru a vařečkou mícháme do hladké kašičky. Přidáme 1 lžíci přeceděné citronové šťávy a postupně dosypáváme cukr. Stále mícháme, dokud nevznikne hladká poleva. Poleva by měla z vařečky pomalu stékat. Pokud bude řídká přidáme trochu cukru, v opačném případě ředíme po kapkách citronovou šťávou.
Polevu naplníme do sáčku, ustřihneme malou špičku a zdobíme podle fantazie.
GINGERBREAD COOKIES - A FAVORITE RECIPE AND CHRISTMAS INSPIRATION
Gingerbread is my passion. I love them in any form (undecorated, decorated, filled and gingerbread). I bake them several times a year, not just for Christmas. Even though I'm not a great decorator, I enjoy the whole process from baking to decorating immensely (although sometimes the ideas of decorating are different from reality).
At the same time, I enjoy using gingerbread in a slightly unconventional way as decorations, embellishments, etc. That's how the idea for a gingerbread carousel came about in 2021, which is one of my top thanks so far. You can find how to make it and more photos in the recipe on the blog. You can also find the gingerbread recipe in the article, but I decided that it deserves a separate article.
I brought the recipe back from Sweden a long time ago and since then I haven't baked gingerbread according to any other recipe. Gingerbread is soft and fragile right away, so it's true that it's not really suitable for creating houses or cottages.
At the same time, I add inspiration for gingerbread creations over the years.











