Jakmile ve vzduchu zavoní podzim, na zem se začne snášet barevné listí a brzy se stmívá, dostávám neodolatelnou chuť na ovesnou nebo krupicovou kaši. Někdy mi stačí jen tak obyčejná, ovoněná skořicí nebo s kouskem čokolády, jindy si s ní trochu vyhraju a to je pak teprve paráda. Jako třeba tahle, ryze podzimní, ovesná kaše. Plátky mandlí, vlašáky, rozinky, hodně skořice a červené jablíčko. Nebyla jsem líná, půlku jablka jsem nastrouhala přímo do kaše a půlku nakrájela na plátky, opekla na másle a zalila kapkou sladkého sirupu. To opečené, zkaramelizované jablíčko bylo naprosto skvělé a příště ho tak udělám rovnou celé.


Ingredience

250 ml mléka
40 g jemných ovesných vloček (cca 4 lžíce)

1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička mleté skořice
špetka soli
1/2 jablka, oloupaného a najemno nastrouhaného
1 lžíce mandlových plátků
1 lžíce vlašských ořechů, nahrubo posekaných
1 lžíce rozinek
sladidlo dle chuti (med, javorový/čekankový sirup... - já jsem nedávala nic) 

1/2 jablka, nakrájeného na tenké plátky
1 lžíce másla
1 lžíce tekutého sladila/třtinového cukru (na kaši používám čekankový sirup)

vlašské ořechy, mandle a mletá skořice na dozdobení


Postup

V rendlíku smícháme mléko, vločky, vanilku, skořici a sůl, na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu a zhruba 2 minuty povaříme. Vmícháme nastrouhané jablko, mandle, ořechy a rozinky a další minutu provaříme. Osladíme podle chuti a přelijeme do misky.

Než se uvaří kaše, připravíme si zkaramelizované jablko. V nepřilnavé pánvi rozpustíme lžíci másla a plátky jablka na něm opečeme z obou stran. Přilijeme sirup (případně jablka posypeme cukrem) a zhruba 3 lžíce vody, zatřeseme pánví, aby se všechna jablka lehce obalila vzniklou tekutinou a podusíme je doměkka. Plátky jablek jakoby zprůhlední a skoro všechna tekutina se vypaří. Odstavíme ze sporáku a ihned podáváme.

Tip: Hustotu kaše je vždy potřeba doladit podle své chuti, přidáním mléka nebo naopak delším povařením kaše. Vločky někdy nasají více tekutiny, krom toho kaši zahustí i nastrouhané jablko. Myslete také na to, že kaše houstne postupně, a to i po odstavení ze sporáku. Konzistenci, která vám bude vyhovovat, asi neodhadnete hned napoprvé - o důvod víc si kaši udělat i příště.