V loňském roce jsem si zasadila na svém bylinkovém záhonku poprvé rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis). Mám ráda jeho aromatickou vůni a přiznám se, že je jednou z bylinek, kterou v kuchyni používám asi nejčastěji. Při svých cestách do středomořských zemí jsem vždy obdivovala jeho velké a husté trsy rostoucí v podstatě kdekoliv. Sama jsem ho do té doby pěstovala spíš v květináčích, ale jeho životnost nebyla bohužel moc dlouhá. I když jsem si přečetla, že keřík není na pěstování nijak náročný, podmínky, které jsem mu poskytla v květináčích, nebyly zřejmě moc optimální.

Proto jsem se rozhodla vysadit ho na zahradu. A tam se mu daří neskutečně. Rozrostl se do poměrně bujarého keříku a letos dokonce vykvetl. I když zatím jen nesměle. Objevilo se na něm pár kvítků světle fialkové barvy. Jsem zvědavá, jestli bude kvést i další rok, to uvidíme. Zároveň mě to ale přimělo pořídit si další dva keříčky. Na podzim tak budu moci rozmarýn snad i nasušit.



Teď na jaře je ale období sirupů. Pomalu se chystám na šeříkový a pak na bezový. Ale na internetu mě zaujal recept na tento rozmarýnový sirup podle Evy Kosmas Flores. I když používám rozmarýn i do koláčů, vlastně mě nikdy nenapadlo, že díky silicím, co obsahuje, jej lze použít i na sirup. A díky tomu, že není nutné používat jen kvetoucí rozmarýn, dá se vlastně připravovat po celý rok. Zatím jsem jej vyzkoušela do cappuccina, na jogurt a na lívance. Ale už se těším na další várku na léto do limonády.

Tak pojďme na recept.



ROZMARÝNOVÝ SIRUP S VANILKOU
(množství vyjde na cca 2 menší skleničky nebo 1 velkou)

INGREDIENCE

2 hrnky medu (nebo třtinového cukru)
2 hrnky vody
3 větvičky čerstvého rozmarýnu
1 vanilkový lusk

POSTUP


Do kastrolku nalijeme vodu a přidáme med (nebo cukr). Na mírném plameni přivedeme k varu. Snížíme plamen na minimum a necháme probublávat. Vanilkový lusk rozřízneme na polovinu a nožem vyjmeme semínky, která dáme do sirupu. Zároveň použijeme na vyvaření i vanilkový lusk a přidáme snítky rozmarýnu. Necháme probublávat společně zhruba 15 minut.

Pokud byste nechtěli tak silné aroma rozmarýny, přidejte snítky až v posledních 5 minutách vaření. Po 15 minutách sejmeme z plotny a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Vyjmeme snítky rozmarýnu a sirup přelijeme do čistých nádob i s vanilkovým luskem. 

Lepší je uchovávat sirup v ledničce.