Spojení oblíbených podzimní chutí skořice a jablek v nadýchané buchtě z kynutého těsta. Ideální verze pro ty, kteří milují skořicové šneky, ale nebaví je jejich motání. Skvělým řešením je pak předkrájení těsta již před pečením, odlamování upečených kousků je totiž velmi návykové.
Koláč i náplně je opět možné obměňovat podle chuti. Vyzkoušejte přidat trochu perníkového koření ke skořici. Nebo místo skořicové náplně vyzkoušejte ořechovou, makovou, tvarohovou nebo povidlovou náplň. Fantazii se meze nekladou.
SKOŘICOVÉ KOSTKY S JABLKY
INGREDIENCE
Množství – na 1 velký plech (2 malé nebo cca 40 šneků)
TĚSTO
50 g kvasnic
400 ml studeného mléka
100 ml studené smetany ke šlehání
75 g pískového cukru
2 polévkové lžíce medu
1 vejce
0,5 čajové lžičky soli
1 polévkové lžíce mletého nebo drceného kardamomu
150 g másla pokojové teploty
750 – 800 g polohrubé mouky
NÁPLŇ
150 g másla pokojové teploty
2 lžíce mleté skořice
100 g třtinového jemně mletého cukru
1 lžíce tekutého medu nebo javorového / čekankového sirupu
1 lžíce hladké mouky
3–4 větší jablka (nahrubo nastrouhaná, mohou být oloupaná i neoloupaná)
hrst rozinek (nemusí být)
DOKONČENÍ
1 vejce rozšlehané s 1–2 lžícemi smetany
Perlový cukr
POSTUP
1) Kvasnice dáme do mísy robota. Přidáme mléko a smetanu a třeme vařečkou nebo vidličkou, aby byly kvasnice rozpuštěné.
2) Přidáme cukr, med, vejce, kardamom, sůl a 2/3 prosáté mouky. Pomocí háku na hnětení začneme na střední rychlost hníst těsto a postupně přisypáváme mouku. Těsto zpracováváme asi 5 minut.
3) Následně přidáme máslo a hněteme dalších 8–10 minut, dokud není těsto elastické a odlepuje se od krajů.
4) Přikryjeme mísu čistou suchou utěrkou a necháme v pokojové teplotě kynout 1,5 – 2 hodiny.
5) Mezitím si připravíme náplň. Máslo vyšleháme se skořicí, cukrem, sirupem a moukou.
6) Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Vymačkáme přebytečnou šťávu.
7) Plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
8) Po vykynutí vyklopíme těsto z mísy na pomoučenou desku. Pokud použijeme 1 velký plech, pracujeme s celou dávkou. Jinak těsto rozpůlíme a opakujeme.
9) Těsto vyválíme na obdélník o tloušťce 1 cm.
10) Rovnoměrně rozetřeme skořicovou náplň až do krajů.
11) Naneseme nastrouhaná jablka. Posypeme rozinkami.
12) Nyní přistoupíme k tvarování na plech. Těsto budeme překládat kratší stranou na třetiny. Přeložíme tedy třetinu těsta směrem ke středu. Uchopíme druhý okraj těsta a přeložíme opět směrem ke středu přes první přeloženou třetinu (jako dopis).
13) Opatrně uchopíme těsto a přeneseme na plech a rozprostřeme prsty ke krajům plechu. Pomocí ostrého nože nebo kráječe na pizzu nařežeme čtverečky.
14) Necháme kynout dalších 45 minut.
15) Troubu si předehřejeme na 200 °C (horkovzduch).
16) Vykynuté těsto potřeme rozšlehaným vejce a posypeme cukrem.
17) Vložíme do trouby (doprostřed) a pečeme 20–25 minut (v případě menšího plechu 15–20 minut), dokud nebude těsto zlatavě hnědé. Pokud by bylo potřeba ještě dopékat, přikryjte alobalem.
18) Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Předkrájené čtverečky už jen následně odtrháváme.
CINNAMON CUBES WITH APPLES
A combination of the favorite autumn flavors of cinnamon and apples in a fluffy yeast dough bun. The ideal version for those who love cinnamon buns but don't enjoy shaping them. A great solution is to pre-cut the dough before baking, as breaking off the baked pieces is very addictive.
INGREDIENTS
Quantity – for 1 large baking sheet (2 small baking sheets or approx. 40 buns)
DOUGH
50 g yeast
400 ml cold milk
100 ml cold whipping cream
75 g granulated (muscovado) sugar
2 tablespoons honey
1 egg
0.5 teaspoon salt
1 tablespoon ground cardamom
150 g butter at room temperature
750 – 800 g wheat flour
FILLING
150 g butter at room temperature
2 tablespoons ground cinnamon
100 g finely ground cane sugar
1 tablespoon liquid honey or maple / chicory syrup
1 tablespoon wheat flour
3–4 larger apples (coarsely grated, can be peeled and unpeeled)
FINISH
1 egg beaten with 1-2 tablespoons cream
Pearl sugar
INSTRUCTIONS
1) Place the yeast in the bowl of a stand mixer. Add the milk and cream and whisk with a fork or wooden spoon until the yeast is dissolved.
2) Add the sugar, honey, eggs, cardamom, salt and 2/3 of the sifted flour. Using the dough hook, start working the dough on medium speed and gradually add the flour. Work the dough for about 5 minutes.
3) Then add the butter and work for another 8–10 minutes, until the dough is elastic and comes away from the edges.
4) Cover the bowl with a clean, dry cloth and let it rise at room temperature for 1,5 – 2 hours.
5) In the meantime, prepare the filling. Beat the butter with cinnamon, sugar, syrup and flour.
6) Peel and grate the apples coarsely. Squeeze out any excess juice.
7) Line the baking sheet with baking paper or grease it with butter and sprinkle with coarse flour.
8) After rising, turn the dough out of the bowl onto a flour board. If using 1 large baking sheet, work with the entire batch. Otherwise, halve the dough and repeat.
9) Roll out the dough into a 1 cm thick rectangle.
10) Spread the cinnamon filling evenly all the way to the edges.
11) Add grated apples.
12) Now proceed to shaping on the baking sheet. Fold the dough into thirds along the shorter side. Fold a third of the dough towards the center. Grab the other edge of the dough and fold it towards the center again over the first folded third (like a letter).
13) Carefully grab the dough and transfer it to the baking sheet and spread with your fingers to the edges of the baking sheet. Using a sharp knife or pizza cutter, cut into squares.
14) Let rise for another 45 minutes.
15) Preheat the oven to 200 °C (hot air).
16) Brush the risen dough with the beaten egg and sprinkle with sugar.
17) Place in the oven (in the middle) and bake for 20–25 minutes (15–20 minutes if using a smaller baking tray) until the dough is golden brown. If you need to bake for a little longer, cover with aluminum foil.
18) Remove from the oven and cool. For serving, just tear off the pre-cut squares.