Skořicoví šneci z kynutého těsta patří v dnešní době už mezi klasiku. Díky své variabilitě jsou u nás velmi oblíbení. Máme je rádi s ovocem nebo jen tak s marmeládou, ale v chladnějších dnech vždycky zvítězí ta největší klasika se skořicí. Když jsem byla před dvěma roky ve Švédsku, mohla jsem se po nich utlouct, protože jsem musela vyzkoušet snad každou verzi skořicových šneků v každém pekařství. Dokonce jsem si tenkrát s sebou přivezla asi dvě kila perlového moučkového cukru. Co jsem zatím ale nezkoušela, bylo potřít šneky po upečení polevou. Rozhodla jsem se vsadit na jistotu a použít mascarpone, se kterým mám při tvoření polev dobré zkušenosti. A myslím, že kombinace je to parádní.
Na focení šneků jsem se dnes moc těšila. Musela jsem vyzkoušet nejen nové pozadí, ale i nové talíře a misky, které jsem si přikoupila z Bella rose. Mám slabost pro značku IB Laursen, musím se vždy přemáhat, abych odolala :-).



SKOŘICOVÍ ŠNECI S POLEVOU Z MASCARPONE

INGREDIENCE

TĚSTO
150 g změklého másla
90 g třtinového cukru + 2 lžíce na kvásek
1/2 lžičky soli
500 ml mléka
50 g čerstvých kvasnic
820 g špaldové mouky

SKOŘICOVÁ NÁPLŇ
100 g změklého másla
4 lžíce mleté skořice
90 g třtinového cukru

POLEVA Z MASCARPONE
100 g mascarpone
4 lžíce moučkového cukru
5 – 6 lžic mléka


POSTUP

TĚSTO

Nejprve si připravíme kvásek - do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek.

Máslo vyšleháme s cukrem. Do mísy prosejeme mouku a sůl. Poté přimícháme postupně kvásek a umícháme hladké těsto. Vyklopíme na pomoučený vál a rukama ještě chvíli prohněteme. Z těsta vytvoříme bochánek, přendáme do mísy,

zaprášíme trochou mouky a přikryjeme čistou utěrkou. Necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (cca 60 - 90 minut).

Mezitím si připravíme skořicovou náplň. V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme cukr a skořici. Odstavíme z plotny. Necháme vystydnout.

Jakmile je těsto vykynuté, přendáme jej na pomoučenou plochu. Rozdělíme si ho na 2 části. Z každé vyválíme plát o velikosti 40 x 40 cm a rozetřeme na něj polovinu náplně. Těsto přeložíme na polovinu. Ještě trochu rozválíme a nakrájíme na zhruba 3 cm silné proužky. Každý proužek stočíme, aby vznikl šnek. Položíme na plech vyložený pečicím papírem (můžete použít i dortovou formu nebo litinový hrnec). Přikryjeme utěrkou a necháme ještě dalších 30 minut kynout.

Troubu předehřejeme na 200°C. Pečeme asi 15-20 minut. Jakmile začne povrch zlátnout, vytáhneme z trouby.
Mezitím, co se šneci pečou, si vyšleháme mascarpone s přesátým cukrem do hladké směsi. Po lžících přidáváme mléko, aby se zašlehalo a směs získala krémovou konzistenci. Polevou nanášíme ještě na teplé šneky, aby se vsákla do těsta a chutě se propojily.