S přicházejících chladnějším počasím opět sahám po receptech vonících čokoládou a kořením. Původně jsem chtěla na víkend upéct opět po delší době dort, ale po upečení prvního korpusu jsem se rozhodla, že zůstanu u koláče. Těsto je chuťově ideální, ale na dort bych si jej přála mít ještě trochu nadýchanější a lehčí.



Jako základ jsem zvolila jednoduchou chuť skořice a ozvláštnila jsem ji chutí pomeranče. Protože jsem k upečení zvolila menší formu s vyšším okrajem, připadal mi koláč suchý. Proto jsem se rozhodla jej prolít pomerančovým sirupem. A pomerančovou chuť najdete nakonec i v čokoládové polevě, a to v podobě drcené sušené pomerančové kůry, kterou jsem si při pečení velmi oblíbila.



SKOŘICOVÝ KOLÁČ S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU A POMERANČOVÝM SIRUPEM



INGREDIENCE


menší forma o průměru 16 cm (s vyšším krajem)

větší forma o průměru 20 cm (s nižším krajem)



KOLÁČ


250 g hladké mouky

3 lžíce prášku do pečiva

špetka soli

3 lžíce mleté skořice

nastrouhaná kůra ze 2 pomerančů

150 g másla pokojové teploty

250 g třtinového cukru

3 vejce

250 – 300 ml mléka



POMERANČOVÝ SIRUP


čerstvá pomerančová šťáva ze 2 pomerančů

2 lžíce cukru

1 lžíce vanilkového extraktu



ČOKOLÁDOVÁ POLEVA


150 g čokolády 70 %

80 ml smetany

2 lžíce medu

3 lžíce drcené sušené kůry z pomeranče (kousků, ne mleté)




POSTUP


KOLÁČ


Troubu si předehřejeme na 175 °C. Připravíme si formu na koláč – okraje formy vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, dno formy vyložíme pečicím papírem.


Máslo vyšleháme s cukrem do světlé pěny.


V míse si smícháme sypké suroviny – mouku, prášek do pečiva, sůl, skořici a nastrouhanou pomerančovou kůru. Přidáme do máslové směsi a promícháme. Po jednom postupně zašleháváme vejce a nakonec přiléváme mléko. Těsto dobře vyšleháme a vylijeme do formy.


Pečeme 50 – 60 minut podle výšky těsta. Pomocí špejle vyzkoušíme, zda je těsto dobře propečené. Vyndáme z trouby a necháme 10 minut vychladnout. Ještě teplý koláč prolijeme pomerančovým sirupem. Poté necháme zcela vychladnout.


Jakmile je koláč vychladnutý, vyklopíme z formy a přelijeme čokoládovou polevou. Necháme ztuhnout a podáváme.



POMERANČOVÝ SIRUP


V menším kastrůlku svaříme pomerančovou šťávu s cukrem. Přidáme vanilkový extrakt. Snížíme plamen a tekutinu necháme trochu zredukovat a zhoustnout.



ČOKOLÁDOVÁ POLEVA


Polevu připravíme na vodní lázni. Do většího kastrůlku dáme vodu a do kastrůlku umístíme žáruvzdornou nádobu. Do ní rozlámeme čokoládu, zalijeme smetanou, přidáme med a sušenou pomerančovou kůru. Vše necháme zahřívat spolu. Jakmile se čokoláda začne rozpouštět směs promícháme. 


Pokud je poleva tekutější, necháme chvíli vychladit a zhoustnout. Polevou nakonec přelijeme koláč.