O víkendu jsme byli pozvaní na grilovačku ke kamarádům a protože jsme neměli nic nosit, ale přece jen na návštěvu by se mělo něco přinést, padla volba na věnečky, které jsem chtěla už strašně dlouho vyzkoušet. Z odpalovaného těsta jsem měla strach, ale nakonec se mi dělalo moc hezky, tedy až na protrhnutý pytlík během nanášení na plech. Ale to bude Ikeou a jejím nekvalitním výrobkem! Teď už mi zbývá jen se naučit karamelovou polevu, co se dává na větrníky a budu spokojená. :))
Z odpalovaného těsta nemusíte mít strach, dělalo se mi vážně pěkně a když dodržíte všechna doporučení z receptu, musí se zaručeně povést! :)) Těsto jsem dělala podle receptu Kluků v akci, je tam i video. Postup pečení jsem zase očíhla u Dity P. v receptu v Albert magazínu a krémem jsem se inspirovala na Pěkně vypečeném blogu.

Věnečky s jahodami
Těsto na 24 věnečků:
  • 250 ml vody
  • 125 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 6 vajec
Postup:
 
V hrnci jsem přivedla k varu vodu s máslem, sundala jsem ho z plamene a zamíchala mouku se špetkou soli. Pak jsem ho zase vrátila zpátky, těsto se přestane přilepovat na stěny. Potom jsem ho zhruba 3 minuty odpalovala. Nakonec jsem ho přendala do misky a nechala zchladnout.
Do zchladlého těsta (ještě bylo trochu vlažné) jsem zašlehala vejce jedno po druhém. Jde to docela ztuha a těsto má takovou hladkou, tuhou a žvýkačkovou konzistenci.
Pak jsem těstem naplnila cukrářský pytlík se širší hubičkou a udělala podle předem předkreslených koleček věnečky. Pytlík si pořiďte nějaký kvalitní pevný, ať vám nepraskne jako mně a nemáte chuť všechny ty věnečky vyhodit z okna. :))
Plechy jsem lehce pokropila vodou a dala péct do trouby vyhřáté na 180 °C dozlatova. Dolů do trouby jsem si ještě dala kastrůlek s vodou a během 35 minut pečení neotvírala troubu. Věnečky by totiž mohly tepelný šokem splasknout. Takhle mi krásně naskočily a po rozkrojení byly uvnitř pěkně duté, jak mají být.
Krém
250 g šlehačky
250 g mascarpone
2 lžíce moučkového cukru
plátky jahod

Nejprve jsem si vyšlehala nachlazenou šlehačku, do ní zašlehala mascarpone a cukr. Věnečky jsem podélně rozkrojila a naplnila krémem a jahodami. A nakonec na talíři ještě pocukrovala. Doporučuji sníst rychle po naplnění, věnečky se docela rychle rozmáčí. :))

A kdybyste měli ještě chuť na něco jahodového, doporučuji tyhle tvarohové knedlíčky. Za parádní recept děkuju Katce z blogu Smooth Cooking. :))

Věnečky s jahodami

Věnečky s jahodami

Co vy a odpalované těsto? Já bych ještě ráda vyzkoušela ty karamelové větrníky (ale bez pudinkového krému, ten mi nechutná) a věnečky naslano! 🙂

Mějte se krásně! Evi
//foto moje © gathermoments