Panna cotta určitě není typicky podzimní recept, alespoň já ji mám spojenou s létem a malinama. Je to vlastně škoda, protože ke smetanovému základu se hodí jakékoliv ovoce. No a k podzimu se nejvíce hodí jablka. K jablíčkům zase skořice a karamel. A to všechno dohromady je potom přímo luxusní dezert...

PS: Až se bude blížit zima, nebo se budete chtít vánočně naladit, vyměňte skořici za perníkové koření.

Ingredience

(4 porce)
600 ml smetany na šlehání
50 g cukru krystal
1 vanilkový lusk
5 plátků želatiny

3 lžíce cukru krystal

2 lžíce cukru
100 ml smetany ke šlehání
1/2 lžičky skořice/perníkového koření (podle chuti)
špetka soli
1 lžíce másla (od oka)
2 středně velká jablka


Postup

Nejdříve si nachystáme želatinu. Do misky dáme 5 plátků želatiny, zalijeme je vodou, aby byly zcela ponořené, a necháme zhruba 10 minut nabobtnat. 

Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme z něho zrníčka. Obojí přidáme do rendlíku se smetanou a cukrem, na mírném plameni za občasného míchání přivedeme smetanu téměř k varu, poté odstavíme. Želatinu vyndáme z misky, lehce vymačkáme přebytečnou vodu a metličkou ji důkladně rozmícháme v horké smetaně. Směs rozlijeme do skleniček, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a na min. 4 hodiny uložíme do ledničky.

Tip: Smetanu nikdy nevařte, nechte ji ohřát na max. 80 °C (tj. že v ní stále ještě udržíte prst). Během varu by se totiž oddělila mléčná složka od tuku. V praxi to znamená, že takhle ve vrstvách ztuhne i panna cotta a nebude vám příliš chutnat.

Když je smetana ztuhlá, je čas na zkaramelizovaná jablíčka. Do pánve s nepřilnavým dnem nasypeme cukr, zalijeme vodou a dáme vařit na mírný plamen. Voda se bude postupně odpařovat a cukr karamelizovat. Jakmile začne zlátnout, přilijeme smetanu. Směs nejdříve hodně vzkypí a bude bublat, opatrnost a chňapky jsou na místě, ale po chvilce míchání budeme mít hladký krém. Vmícháme sůl a máslo a přisypeme na malé kostky nakrájená, oloupaná jablka. Promícháme, aby se obalila karamelovou omáčkou, a necháme je změknout, zabere to jen pár minutek (karamelová omáčka by měla také lehce zhoustnout). Změklá jablíčka necháme zchladnout na pokojovou teplotu, jinak by se smetanová vrstva  panna cotty mohla rozpustit. Poté je rozdělíme do skleniček a můžeme rovnou podávat.