Tohle je klasika, která neomrzí. Král všech dortů. Božská kombinace třešní a čokolády, luxusní vzhled v bílém krému posetým hoblinkami čokolády…mmm… prostě nesmrtelný dort! Black Forest Cake, také známý jako Schwarzwaldský dort, je původem z Německa, kde je znán jako Schwarzwälder Kirchtorte. Ten můj sestává ze tří čokoládových vrstev potřených třešňovým sirupem s griotkou, mascarpone krému a třešní. Navrch ho ještě dekorují hoblinky čokolády a čerstvé třešně. Mimochodem, čokoláda a třešně je kombinace, po které šílím a myslím, že nejsem jediná! 😉

Dort Black Forest Cake ze tří čokoládových vrstev potřených třešňovým sirupem s griotkou, mascarpone krému a třešní, zdobený hoblinkami čokolády a třešněmi.

Dort Black Forest Cake ze tří čokoládových vrstev potřených třešňovým sirupem s griotkou, mascarpone krému a třešní, zdobený hoblinkami čokolády a třešněmi.

Málokdy se mi stává, že mám v hlavě nějaký recept a jsem tak moc nedočkavá ho zrealizovat tak, abych ho mohla nafotit a dát na blog. Prostě protože je to nejen hrozně dobrý, ale taky to moc hezky vypadá a proto se s tím chci dvojnásob podělit s vámi. Pamatuji si, jak jsem byla nedočkavá s tímhle malinovým cheesecake koláčem a podobně je tomu s tímhle dortem. Recept mám sepsaný již od jara, kdy jsem ho pekla na oslavu narozenin a měl tehdy obrovský úspěch. Tenkrát však nebyly čerstvé třešně, takže mu přeci jen něco na ozdobě chybělo a na focení ani tehdy nebyl čas. No a pak byla u nás doba dovolených plus hektický červen, a až nyní jsem se dokopala si sehnat třešně a upéct tenhle dort, abych se o něj s vámi mohla podělit tady.

Dort Black Forest Cake ze tří čokoládových vrstev potřených třešňovým sirupem s griotkou, mascarpone krému a třešní, zdobený hoblinkami čokolády a třešněmi.

Samozřejmě že v původním receptu na Black Forest Cake jsou višně, a i když já dort dělám z třešní, vy použijte, co máte raději nebo zrovna po ruce. Místo šlehačky, která mi na dortu nikdy nevydržela sedět, se mi letos osvědčil krém z mascarpone. A ještě dodám, že inspiraci jsem našla u Lindy Lomelino a taktéž na českém blogu Pradobroty.

Dort Black Forest Cake ze tří čokoládových vrstev potřených třešňovým sirupem s griotkou, mascarpone krému a třešní, zdobený hoblinkami čokolády a třešněmi.

Dort Black Forest Cake ze tří čokoládových vrstev potřených třešňovým sirupem s griotkou, mascarpone krému a třešní, zdobený hoblinkami čokolády a třešněmi.

Dort Black Forest Cake ze tří čokoládových vrstev potřených třešňovým sirupem s griotkou, mascarpone krému a třešní, zdobený hoblinkami čokolády a třešněmi.

Tady máte recept na černý les, aneb Black Forest Cake, a pokud ho vyzkoušíte, budu ráda, když mi dáte prostřednictvím komentářů pod textem vědět, jak se povedl! 🙂

BLACK FOREST CAKE ANEB SCHWARZWALDSKÝ DORT
Porcí 12
Tenhle dort je nesmrtelná klasika. Božská kombinace čokoládových vrstev potřených třešňovým sirupem s griotkou, mascarpone krému a třešní.
KORPUS
  • 270 g polohrubé mouky
  • 50 g kakaa
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 a ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 250 g cukru
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 2 vejce*
  • 75 g rozpuštěného a vychladlého másla
  • 200 g zakysané smetany*
  • 110 ml horké vody
TŘEŠŇOVÁ NÁPLŇ
  • 1 sklenice (+/-375 g) třešňového kompotu, nejlépe bez pecek (budeme potřebovat cca 180 g okapaných třešní + 100 ml šťávy)
  • 50 ml griotky
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce cukru
  • Šťáva z půlky citronu
KRÉM
  • 500 g mascarpone
  • 70 g moučkového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
DEKORACE
  • Čokoládové lupínky
  • 12-14 čerstvých třešní na ozdobu
KORPUS
  1. Troubu předehřejeme na 180°C, dortovou formu** vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  2. Ve velké míse smícháme mouku s kakaem, práškem do pečiva, sodou, solí a cukrem. Přidáme vejce, vychladlé máslo, vanilkový extrakt a zakysanou smetanu. Nakonec postupně přilijeme horkou vodu a vše dobře promícháme na lité těsto.
  3. Těsto nalijeme do formy*** a dáme péct do předehřáté trouby na 45 – 60 minut. Přesný čas hlídáme a špejlí zjistíme, zda je dort dobře upečený (mě to vždy trvá tak to hodinu, ale pokud máte větší formu či pečete jednotlivé vrstvy zvlášť ve 3 různých formách, pak pečte mnohem kratší dobu).
  4. Upečený korpus necháme vychladnout 5 minut ve formě, poté opatrně vyndáme z formy a necháme úplně vychladnout na mřížce.
NÁPLŇ
  1. Třešně slijeme (100 ml šťávy si necháme stranou) a vypeckujeme, nakrájíme na půl, namočíme do griotky a necháme stát.
  2. Ve šťávě z kompotu dobře rozmícháme škrob, aby v něm nebyly hrudky. Nalijeme do kastrůlku, přidáme cukr a citronovou šťávu a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a za stálého míchání povaříme ještě chvilku do zhoustnutí, poté přidáme třešně s griotkou a za mírné teploty povaříme ještě cca 10-15 minut, než se tekutina trochu zredukuje. Necháme vychladnout a přecedíme, abychom oddělili třešně od šťávy. Obojí dáme stranou.
KRÉM
  1. Marscarpone**** spolu s moučkovým cukrem**** dáme do mísy a šleháme ručním šlehačem na nízký stupeň. Přidáme smetanu ke šlehání, zvýšíme otáčky na maximum a šleháme do tuha (nejdéle tak 2 minuty, ne více).
KOMPLETACE
  1. Vychladlý korpus nahoře seřízneme do roviny a poté ho podélně rozkrojíme na tři vrstvy, spodní vrstvu opatrně přeneseme na servírovací talíř, namažeme ji ½ třešňového sirupu a když se trochu vsákne, namažeme 1/3 krému a poklademe ½ třešní. Přiložíme druhý korpus a postup zopakujeme, tzn. nejprve namažeme zbylým třešňovým sirupem, poté mascarpone krémem a poklademe třešněmi. Přiložíme vrchní vrstvu, kterou pouze namažeme zbylým krémem, posypeme čokoládovými hoblinkami a poklademe čerstvými třešněmi.
  2. Dáme vychladit do lednice a necháme přes noc odležet. Dort podáváme vychlazený.
POZNÁMKY
  • *Zakysaná smetana a vejce by měly mít pokojovou teplotu – stačí je před přípravou vyndat z lednice alespoň na půl hodiny.
  • **Dortovou formu jsem použila o průměru 19 cm, takže pokud použijete 22 cm či 24 cm, dort bude trochu nižší. Můžete také použít 3 formy na jednotlivé vrstvy, v tom případě však pečte kratší čas.
  • ***Těsto nalijeme do formy od okrajů, aby se při pečení tolik nevyboulilo. Pokud se i tak vyboulí, pak ho necháme vychladnout hlavou dolů, popřípadě pak vrchní vrstvu seřízneme.
  • ****Mascarpone i smetanu na krém použijeme vychlazenou.