Po dlouhé době jsem se chystala na panna cottu, jen jsem přemýšlela, jak ji tentokrát ozvláštnit. Po chvilce pátrání na Pinterestu jsem objevila odlehčenou verzi s jogurtem. Většina receptů uváděla poměr smetany a jogurtu 2:1 či rovnou 1:1, já se rozhodla, že jogurtu dám tentokrát jen poloviční množství a recept použila svůj, na panna cottu s malinovým přelivem (malinko jsem ale upravila množství cukru a želatiny). Po rozmíchání jogurtu v ohřáté smetaně voněla celá směs hodně jogurtově – přiznám se, že jsem se trochu bála, aby si hosté na narozeninové oslavě nemysleli, že jsem jim naservírovala ovocný jogurt. Panna cotta ovšem chutnala úplně všem a myslím, že ani nepoznali, že je zjemněná jogurtem. Pokud hledáte dezert pro maminku k zítřejšímu svátku, vyzkoušejte ji. Připravená je za několik minut, vychlazená za pár hodin, zdobení květy či drobným ovocem snadno zvládnete a maminka jistě ocení její lehkou a osvěžující chuť.
Ingredience
600 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk 
80 g cukru krystal
7 plátků želatiny
300 g bílého jogurtu řeckého typu
300 g mraženého lesního ovoce
50 g cukru krystal
1-2 plátky želatiny 
Postup
   
Nejdříve  si nachystáme želatinu. Do misky dáme 7 plátků želatiny, zalijeme je vodou, aby byly zcela ponořené, a necháme zhruba 10 minut  nabobtnat. 
Vanilkový  lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme z něho zrníčka. Obojí přidáme do  rendlíku se smetanou a cukrem, na mírném plameni za občasného míchání  přivedeme smetanu téměř k varu, poté odstavíme. Želatinu vyndáme z  misky, lehce vymačkáme přebytečnou vodu a metličkou ji důkladně  rozmícháme v horké smetaně. Přidáme jogurt, ještě jednou pořádně promícháme a směs rozlijeme do skleniček. Necháme  vychladnout na pokojovou teplotu a  na min. 4 hodiny uložíme do ledničky. 
Tip: Smetanu nikdy nevařte, nechte ji ohřát na max. 80 °C (tj. že v ní stále ještě udržíte prst). Během varu by se totiž oddělila mléčná složka od tuku. V praxi to znamená, že takhle ve vrstvách ztuhne i panna cotta a nebude vám příliš chutnat.
Tip: Smetanu nikdy nevařte, nechte ji ohřát na max. 80 °C (tj. že v ní stále ještě udržíte prst). Během varu by se totiž oddělila mléčná složka od tuku. V praxi to znamená, že takhle ve vrstvách ztuhne i panna cotta a nebude vám příliš chutnat.
 Když  je smetana ztuhlá, je čas na ovocný přeliv. Plátky želatiny  opět namočíme do misky s vodou. Do  rendlíku dáme mražené lesní ovoce, cukr a 2 lžíce vody. Na mírném plameni je krátce  povaříme, ovoce pustí šťávu a rozvaří se na malé kousky. Rendlík odstavíme z plotny, přidáme  vymačkaný plátek želatiny a rozmícháme. Necháme vychladnout na pokojovou  teplotu, jinak by se smetanová vrstva mohla rozpustit. Poté ovocné pyré ještě jednou promícháme a rozlijeme do skleniček s panna cottou. Opět necháme  ztuhnout v lednici.
 
						

