Pokračujeme v krasojízdě, aneb další recept z maminčina proužkovaného notesu. Tenhle koláč je klasika, která nikdy nezklame. Opět se obejdete bez váhy, stačí odměrka nebo rovnou kelímek od jogurtu. Ani ho nemusíte vyplachovat, stačí pořádně vyškrábat lžící a pak jím rovnou nabrat cukr i mouku. A že se vám bude špatně odhadovat, kolik je těch 250 ml cukru a 500 ml mouky? Nevadí, stačí od oka. Nejdřív půl kelímku a kousek na cukr, potom kelímek a čtvrt na mouku. Tenhle koláč snese, i když se netrefíte a dáte míň či víc. Stejně tak náplň i posypka. Řiďte se sezónnou, mrazákem a hlavně svou chutí. Já jsem tentokrát měla chuť na kokos a z mrazáku vylovila poslední pytlík kanadských borůvek.


Jak jsem řekla, koláč je to univerzální. Do těsta můžete místo kokosu přidat skořici, hrozinky, mandle nebo vanilkový extrakt. Z ovoce se hodí i jablka, rybíz, meruňky, švestky… Navrch může přijít i drobenka, skořice, mandlové lupínky.

Ingredience

(kulatá forma o průměru 24 cm)*

2 vejce
400 ml bílého jogurtu (400 g)
250 ml cukru krystal (200 g)
500 ml polohrubé mouky (330 g)
1 kypřící prášek do pečiva

borůvky, strouhaný kokos (zhruba 3 vrchovaté lžíce do těsta a 3 navrch, ty můžete smíchat i se lžící cukru krystal)*

*I když se to z fotky nezdá, těsto je poměrně vysoké, takže koláč můžete upéct i na plechu. Já jsem tentokrát zřejmě měla špatný kypřící prášek, takže můj koláč vyšel dost nízký.

Postup


Troubu předehřejeme na 180 °C. Vajíčka prošleháme s jogurtem, postupně přisypeme cukr, mouku a kypřící prášek plus 3 lžíce kokosu a vymícháme hladké těsto. Nalijeme ho do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou (já jsem vysypala kokosem), povrch uhladíme, poklademe borůvkami a posypeme kokosem. Pečeme necelou hodinu, dozlatova, testujeme špejlí.


Jogurtový koláč

Jogurtový koláč

Jogurtový koláč