Nastalo tolik očekáváné období rebarbory a s ním přemýšlení, který recept upeču jako první. Na zahrádce mám dva kopce, prvním receptem tak bývá náš oblíbený litý koláč s rebarborou. A se zbytkem rebarbory se vždy snažím vymyslet nebo upéct nějakou novinku. Tentokrát padla volba na kombinaci s pistáciovým frangipanem, protože jemná chuť pistácií a nakyslá chuť rebarbory se k sobě skvěle hodí.
KOLÁČ S REBARBOROU A PISTÁCIOVÝM FRANGIPANEM
INGREDIENCE
KORPUS (vyjde na dno koláče průměr 20 cm)- 200 g hladké mouky
 - 2 lžíce moučkového cukru
 - 1/4 lžičky soli
 - 160 g studeného másla
 - 3 -5 lžic ledové vody
 
- 140 g másla pokojové teploty
 - 130 g moučkového cukru
 - 3 vejce
 - 200 g najemno mletých pistácií
 - semínka z 1/2 vanilkového lusku
 - špetka soli
 - rebarbora (použila jsem asi 4 tenčí stonky – 200 g)
 - 3 lžíce třtinového cukru
 - šťáva z 1/2 citronu
 
POSTUP
- Přípravu začneme těstem.
 - Mouku smícháme s cukrem a solí, přidáme na kostky nakrájené studené máslo. Prsty nebo nožem vytvoříme drobenku. Po lžících přidáváme vodu a vždy počkáme až se zcela zapracuje. Vytvoříme kompaktní těsto. Zabalíme do potravinové folie a necháme 1 – 2 hodiny chladit v ledničce.
 - Mezitím si připravíme frangipane. Máslo vyšleháme s cukrem do světlé hmoty.
 - Přidáme vejce, mleté pistácie, vanilku a špetku soli a pořádně prošleháme.
 - Stonky rebarbory omyjeme, odkrojíme listy. V případě, že jsou stonky větší a starší, oloupeme je.
 - Nakrájíme na proužky nebo kousky – můžeme si pohrát se vzorem (pokud jsou stonky stejné velikosti).
 - Dáme do misky, posypeme cukrem a zakápneme citronovou šťávou.
 - Troubu předehřejeme na 180°C, formu na koláč vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou mouku.
 - Těsto vyndáme z lednice a na pomoučeném vále vyválíme na placku (dle tvaru formy) o tloušťce 3-4 mm. Opatrně ji pomocí válečku přeneseme do formy, vytvarujeme okraje a zbytek odřízneme.
 - Vyložíme alobalem, na dno vysypeme fazole a vložíme předpéct na 15 minut do trouby.
 - Jakmile bude korpus předpečený, alobal s fazolemi opatrně odstraníme, naneseme frangipane a rozložíme na proužky nebo na kousky nakrájenou rebarboru.
 - Dáme péct zpět do trouby, pečeme cca dalších 30 – 40 minut nebo dokud těsto a frangipane nebudou mít zlatou barvu.
 - Po vytažení z trouby necháme vychladnout.
 
						
							










