Vítám vás u dnešního sladkého receptu na vláčný makovo-tvarohový koláč!
Doufám, že první záříjový týden jste zvládli na jedničku. Já sice do školy už nemusela, ale trochu jsem si ho vylepšila o jednu sladkou zdravou dobrotu, kterou vám hned ukážu. Nebudu zbytečně zdržovat, jde se rovnou péct. ?

_____________________________________________________________________
Těsto na jednu dortovou formu (d = 32 cm):
Na plech použijte 2 až 3 násobné množství surovin těsta i náplně

  • 1 vejce
  • 100 g mouky – já použila celozrnnou, můžete použít i pšeničnou, kombinaci pšeničné a kaštanové nebo bezlepkovou pohankovou mouku
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • podle konzistence můžeme přidat lžíci mléka nebo vody
  • tuk na vymazání a mouky na vysypání formy

Náplň:

  • 150 g mletého maku
  • 500 g tvarohu
  • 4 dcl mléka
  • 6 lžic medu
  • 1 větší špetka skořice
  • 1 větší špetka mletého muškátového oříšku
  • 2 lžíce vanilkového pudingu
  • 8 lžic domácí marmelády
  • TIP: kompotované hrušky
Dále potřebujeme:

  • dortovou formu s průměrem 32 cm
  • vál a váleček
  • hrnec, vařečku, lžíci, stěrku a vidličku

Do hrnce si dáme pomletý mák, přilijeme mléko a za stálého mícháme přivedeme k varu. Stáhneme a na středním plameni necháme probublávat pár minut. Poté stáhneme z plotny a současně si dáme vyhřívat troubu na 180 °C.

Ingredience na těsto si navážíme do mísy a vypracujeme hladké těsto. Z toho vyválíme tenký plát o tloušťce zhruba 0,3 cm, který opatrně přeneseme do předem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 32 cm. Pokud vám nevyjde na okraje, nevadí:). Stačí když boky formy budete mít pečlivě vymazané tukem. Dno propícháme vidličkou a dáme péct 10 minut na 180 °C.

Do mísy si dáme vaničku tvarohu, koření, uvařenou makovou kaši a pár lžic medu. Po promíchání přidáme i pudinkový prášek. Ochutnáme a dosladíme podle představ.

Koláčový korpus po 10 minutách vytáhneme z trouby, pomažeme vrstvou domácí marmelády (můžeme vyskládat na plátky nakrájené kompotované hrušky) a polijeme připravenou makovo-tvarohovou náplní. Uhladíme nerovnosti a dáme péct na 35 minut při teplotě 175 °C.

TIP na závěr: Na dno koláče můžete vyskládat plátky kompotovaných hrušek, moučník tak získá na exkluzivitě. 

Dobrou chuť!
_____________________________________________________________________

Můj koláč je vybaven pouze polovinou náplně. Ten Váš, bude ještě lepší!


Jak se ti líbil dnešní recept? Budu moc ráda, když mi názor napíšeš do komentářů!

Mlsáte rádi zdravě? Všechny sladké recepty najdete ? TADY ? .
Mějte se krásně a užívejte si,
Vaše Štěpánka ?