Nikdy jsem vlastně nepřišla na to, proč se tomuto koláči říká švédský – pominu-li, že jediný vztah se Švédskem, který mu já sama osobně můžu přiřknout, je přes mou oblíbenou Ikeu :-). Ať je švédský nebo není, nemění se nic na tom, že je zatraceně dobrý. A před tím, kdo ho vymyslel, smekám. Koláč pečeme u nás doma už strašně moc let a vždycky zmizí pod rukama rychlostí blesku. Než se ocitne koláč na plechu, trvá to asi 10 minut, a na to, jak neskutečně jednoduchá jeho příprava je, je výsledek více, než překvapivý a uspokojivý. Díky tvarohu je krásně vláčný a máslo na jeho povrchu vytvoří křupavou krustu – vlastně ta by mi taky ke štěstí stačila. To vše má jen jedinou velikánskou nevýhodu. Tři hodiny po vytažení z trouby bych jej mohla péct znova :-). Koláč je ideální třeba ke snídani, pokud chcete překvapit rodinku čerstvě upečeným koláčem.

SYPANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ
Ingredience:
(množství je na klasický plech do trouby, pokud chcete péct v kulaté koláčové formě, použijte 3/4 ingrediencí)
Sypká směs:
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek pískového cukru
1 prášek do pečiva
Tekutá směs:
750 g tvarohu z vaničky
1/2 l mléka
3 vejce
1 hrnek pískového cukru
(do směsi patří ještě rozinky namočené v rumu – tentokrát jsem je nepřidala, ne všichni u nás mají rádi rozinky :-))
200 g studeného másla
50 g másla na vymazání plechu
Postup:
Troubu si předehřejeme na 190°C.
Na sypkou směs smícháme všechny sypké ingredience – mouku, cukr a prášek do pečiva.
Na tekutou směs smícháme tvarohy s mlékem, vajíčky a cukrem, případně s rozinkami.
Plech si vymažeme pořádně máslem. Polovinu sypké směsi vysypeme na plech. Nalijeme tekutou směs a nasypeme druhou polovinu sypké směsi.
Máslo krájíme na plátky a pokládáme je vedle sebe na povrch koláče.
Koláč dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme cca 30 minut. A to je vše 🙂
SYPANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ (ŠVÉDSKÝ)

SYPANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ (ŠVÉDSKÝ)

SYPANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ (ŠVÉDSKÝ)