Nad nápadem upéct makový cheesecake s povidly doma všichni kroutili hlavou. Nakonec se ale shodli, že je to snad nejlepší cheesecake, co kdy jedli. On totiž chutná, jak kdy by vám ho upekla vaše prababička. Protože ta povidla, mák a mandle, které jsou i v sušenkovém korpusu, vám dozajista připomenou babičkovské koláče. Proto jsem taky do náplně přidala tvaroh, sušenkovou krustu dala i na boky cheesecaku a celý ho dozdobila podobně jako se zdobí koláče. Je to takový staročeský cheesecake, řekl můj muž a přidal si druhý kousek. Pro mě to byla ta největší pochvala.


Ingredience 

Korpus

(kulatá forma o průměru 24 cm) 

250 g světlých máslových sušenek
50 g jemně mletých mandlí (pro křupavější korpus mohou být i nahrubo pomleté)
120 g másla, rozpuštěného

Náplň

400 g čerstvého smetanového sýra (Philadephia, Goldessa, Palouček...)
250 g měkkého tvarohu
200 g zakysané smetany
150 g cukru krystal
40 g nemletého máku
1 lžička vanilkového extraktu
3 vejce

3 lžíce hladké mouky

150 g švestkových povidel

Na ozdobu

50 g čerstvého smetanového sýra*
10 g smetany ke šlehání
10 g cukru moučka

*pro autentickou koláčovou chuť by se více hodilo použít tvaroh, ten už jsem ale neměla, navíc ten vaničkový by po nastříkání nedržel tvar

loupané mandle
cereální kuličky v bílé čokoládě


Postup 
 
Troubu předehřejeme na 180 °C. Dno kulaté otevírací formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem. Sušenky rozdrtíme najemno a smícháme s mletými mandlemi a rozpuštěným máslem. Poté je prsty či lžící natlačíme do formy tak, aby dno i boky (zhruba 2-3 cm vysoko, stačí tenká vrstva) byly rovnoměrně pokryté, a dáme na 10 minut předpéct.

Připravíme si krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky dohladka prošleháme sýr, tvaroh, zakysanou smetanou, cukr mák a vanilkový extrakt. Po jednom zašleháme vajíčka a po lžících i mouku. Krém nalijeme na předpečený korpus a uhladíme stěrkou (pokud korpus převyšuje náplň, můžete ho nechat tak, nebo opatrně seškrábnout lžičkou).

Troubu zeslabíme na 150 °C. Formu dáme na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam nalijeme vroucí vodu. Cheesecake pečeme cca 60-70 minut, střed by měl být skoro ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté ho necháme hodinu odpočívat ve vypnuté troubě a nakonec několik hodin vychladíme v lednici. 

Vychlazený cheesecake potřeme povidly a podle chuti ozdobíme. Já jsem si vyšlehala sýr, smetanu a cukr na pevný krém a na cheesecake nastříkala malé spirálky krému pomocí cukrářského sáčku s řezanou zdobící špičkou.