Určitě jste si všimli, že v červenci byl blog trochu v prázdninovém módu, stejně jako já. Od června jsem se trochu rozcestovala. Stihla jsem se podívat do Provence, Stockholmu a Baskicka. A ještě dvě další cesty mě během srpna čekají, takže i v srpnu to bude s recepty na blogu trochu váznout. A možná se kromě receptů dočkáte i nějakého povídání a fotek z cest. Zatím fotky jen stahuju a ještě jsem je ani pořádně nestihla projít a vlastně zjistit, co všechno jsem zase nafotila.
Nicméně abych úplně blog nezanedbávala, mám tu pro vás dnes recept na makový koláč s blumami. Kombinace máku a švestek je v poslední době hodně „in“ – až tak, že se v téhle kombinaci snad dělají už i zmrzliny :-). No já ji až tak vzhledem ke své alergii na mák neocením, ale doufám, že u nás doma ocení, že jsem jim upekla zase něco makového. Trochu je lituju, protože mák milují, ale se mnou se makových receptů moc nedočkají. Vlastně je to vždy taková sázka, jak to dopadne (ale první ohlasy se zdají být vcelku pozitivní :-)). A tak doufám, že bude chutnat i vám. Místo blum použijte klidně švestky, meruňky nebo višně. S tímhle ovocem si dokážu představit, že koláč bude chutnat skvěle. 🙂

MAKOVÝ KOLÁČ S BLUMAMI

Ingredience

Forma o průměru – 21 cm

2 vejce
150 g třtinového cukru
80 ml oleje
150 g mletého máku
250 ml mléka
2 lžičky prášku do pečiva
150 g polohrubé mouky
100 g mandlové mouky (jemně mletých mandlí)

blumy nebo švestky

Postup

Troubu si předehřejeme na 180°C.
Vejce si vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a dál šleháme. Ve druhé míse si smícháme suché suroviny – mouku, mák, prášek do pečiva a mandle. Vysypeme a postupně zašleháváme do tekuté hmoty. Nakonec vlijeme mléko. Těsto by mělo být hustší, ale stále tekuté.
Blumy omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na plátky.
Formu na koláč si vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Vlijeme těsto a povrch těsta poklademe nakrájenými blumami.
Pečeme cca 50 minut. Na závěr můžeme přikrýt alobalem, aby se ovoce nespálilo, ale těsto se propeklo. Jeho propečení vyzkoušíme špejlí. Necháme vychladnout a nakonec můžeme ještě poprášit moučkovým cukrem.