Nedávno jsem na blogu Janči aneb Češky z Česka narazila na recept na makový závin a dostala na něj hroznou chuť. Recept můžu jedině doporučit, na přípravu to není nic složitého, moc nám chutnal, není moc sladký a oproti kupovanému je to velký rozdíl. S pár poznámkami si recept přidávám i sem, řekla bych, že ho nepeču naposledy. A myslím, že skvělý bude i s ořechovou náplní...tak třeba příště. :))


Na těsto na dva záviny o délce asi 30 cm:
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 120 ml mléka
  • 15 g droždí
  • 50 g moučkového cukru + na poprášení
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 80 g sádla
  • 2 šťastná vejce
  • 1 lžička kůry z biocitronu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
Na náplň:
  • 250 ml mléka
  • 150 g mletého máku
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • lžička mleté skořice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2-3 lžíce rumu
Postup:
  1. Nejprve jsem si dala ohřívat mléko a mezitím smíchala v misce kvasnice s lžičkou cukru, aby vznikla kašička. K té jsem přilila vlažné mléko, promíchala a celé přidala do velké mísy k ostatním surovinám. 
  2. Těsto jsem zpracovala rukou, je takové tužší než klasické kynuté těsto, a nechala v míse na teplém místě půl hodiny kynout (těsto nenakyne moc, dobře se s ním pracuje).
  3. Mezitím jsem si připravila náplň, mák jsem asi pět minut vařila v mléce s cukrem, rumem a kořením. 
  4. Vykynuté těsto jsem si rozdělila na dva díly, každý rozválela na čtverec o velikosti přibližně 30 x 30 centimetrů. Na těsto jsem rozetřela půlku náplně, dole si nechala asi 2 cm volné. Těsto jsem zarolovala tak, aby místo bez náplně bylo dole.
  5. Nakonec jsem záviny přendala na plech, potřela vajíčkem a dala péct do předehřáté trouby na 180 °C na asi 30 minut.
Mějte se krásně! Eva
//foto moje ©gathermoments