Dlouho jsem nedělala sladký chlebíček, tak jsme si to tento týden vynahradili a upekla jsem ho rovnou dvakrát. Napoprvé jsem totiž nebyla úplně spokojená s kakaovým těstem a chtěla recept ještě vyladit, než ho pustím do světa. Napodruhé byl perfektní. Dokonce se na něj vrhli i děti a to je co říct. Těsto je jednoduché, na zajímavosti a kráse chlebíčku dodá efektní mramorování, čokoládová poleva, ta prostě nesmí chybět.


Ingredience

120 g cukru krystal
120 g másla, změklého
2 vejce
120 ml mléka
1 lžička vanilkového extraktu
250 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
20 g kakaa na vaření

50 ml smetany ke šlehání
100 g hořké čokolády (já používám 52% čokoládu na vaření)


Postup

Troubu předehřejeme na 170 °C. V mixéru vyšleháme máslo s cukrem do světlé pěny. Po jednom zašleháme vajíčka, tenkým pramínkem přilijeme mléko a vanilku, důkladně prošleháme. Poté opatrně vešleháme i mouku s kypřícím práškem a solí. Těsto si rozdělíme na dvě poloviny. V hrnečku smícháme kakao se 40 ml vody na hladkou pastu a tu zašleháme do poloviny těsta, druhou necháme neobarvenou. 

Obě těsta střídavě lijeme do chlebíčkové formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, poté formou několikrát klepneme o stůl, aby se vrch urovnal. Chlebíček pečeme asi 50 minut, testujeme špejlí. Pokud povrch zlátne příliš rychle, přikryjeme ho alobalem. Upečený chlebíček necháme asi 10 minut chladnout ve formě a vyklopíme na mřížku.

Tip: Já jsem těsto do formy dávala po lžících, vždy jednu lžíci tmavého a světlého těsta vedle sebe a v další řadě naopak, jako na šachovnici. Když jsem ho pekla podruhé, ještě jsem pak těsto projela několikrát špejlí a výsledný vzor na řezu chlebíčku se mi líbil ještě víc.

V rendlíku nebo v mikrovlnce ohřejeme smetanu téměř k bodu varu, přelijeme jí čokoládu nalámanou na kousky, necháme chvíli stát a poté vymícháme hladký krém. Ihned jím potřeme vychladlý chlebíček. Nakonec ho můžeme poprášit kakaem (až když čokoládová poleva vychladne a ztuhne, jinak by se kakao rozpustilo).