Mám ráda jednoduché recepty a jsem bábovková. Bábovku můžu na jakýkoli způsob. A ještě když má člověk tak nádherné formy z Nordic Ware, tak neví, kterou použít dřív (tohle není reklama, ale já ty jejich formy prostě neskutečně miluju). Jednu dobu jsme bábovky pekli každý týden.


Jestli patříte ke stejným milovníkům bábovek, tak vám určitě nebude vadit, když přidám další recept na bábovku. Ta dnešní je perníková a voní po medu a pomerančích. Mám ráda, když se mísí vůně perníkového koření s medem, je to jako bych pekla perníčky. Přidala jsem také drcenou pomerančovou kůru, která má trochu nahořklou chuť a skvěle se s chutí perníku doplňuje. 


Bábovku jsem pekla za několik hned dvakrát s vyzkoušela jsem dvě polevy – poprvé jsem sáhla po klasice – čokoládě a podruhé jsem ji přelila pomerančovou polevou. U mě osobně to vyhrála pomerančová poleva. Ale výběr nechám na vás 😊.













PERNÍKOVÁ BÁBOVKA S POMERANČOVOU POLEVOU



INGREDIENCE

(forma o velikost 2,4 l)


BÁBOVKA


200 g másla

1 lžíce mleté skořice

½ lžičky mletého badyánu

½ lžičky mletého zázvoru

½ lžičky mletého anýzu

na špičku nože mletého muškátového oříšku

360 h hladké mouky (hladké špaldové)

1 prášek do pečivy s vinným kamenem

4 vejce

350 g třtinového cukru

100 g medu

300 ml mléka

2 lžíce drcené pomerančové kůry


POLEVA


100 g mascarpone

2 lžíce cukru

šťáva z 1 pomeranče


máslo na vymazání

hrubá mouka na vyspání



POSTUP


BÁBOVKA


Troubu předehřejeme na 170° C.


Vejce vyšleháme s cukrem a medem do hladké hmoty. Šleháme i 15 minut, dokud nebude směs nadýchaná a nezvětší svůj objem.


Máslo rozpustíme a necháme cca 15 minut vychladnout, poté přilijeme mléko a zamícháme. Do vyšlehané hmoty přidáme koření a pomerančovou kůru, prosejeme mouku a prášek do pečiva a vylijeme vlažné máslo s mlékem. Těsto vymícháme dohladka. 


Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme těstem a dáme péct do vyhřáté trouby.


Pečeme 50 - 60 minut – upečení zkusíme pomocí špejle (doba pečení bude záviset na množství těsta a velikosti bábovky). Necháme vychladnout cca 20 minut a poté opatrně vyklopíme z formy. Necháme zcela vychladnout.


POLEVA


Mascarpone smícháme s pomerančovou šťávou a cukrem. Směs by měla být tekutější, abychom mohli bábovku přelít. 


Jakmile je bábovka zcela vychladlá, přelijeme polevou a necháme ztuhnout.