Když přijde sezóna rebarbory, nesmí chybět ani rebarborový koláč. Vždycky na internetu obdivuju ty krásné koláče, které mají vyskládanou rebarboru do různých tvarů. Já na to většinou nemám trpělivost, ale hlavně, když už se k tomu rozhodnu, nikdy mi barevně nevyjdou všechny kousky, protože většinou mám těch růžových kousků (které jsou přece jen přitažlivější) velmi málo.



Tento recept na rebarborový koláč je opravdu neskutečně rychlý. V různých obměnách ho peču během celého roku. Běžně ho peču na menší plech. Ti z vás, kdo máte raději šťavnatý koláč, doporučuji upéct opravdu na plech (bude se pak jen lišit doba pečení). Tentokrát jsem se však rozhodla vyzkoušet chlebíčkovou formu a koláč je vynikající – možná jen příště zamíchám pár kousků rebarbory přímo do těsta. A nahoře samozřejmě nesmí chybět spousta křupavé drobenky.




RYCHLÝ REBARBOROVÝ KOLÁČ S DROBENKOU


INGREDIENCE

(menší plech nebo větší chlebíčková forma)

1 hrnek = 250 ml


TĚSTO


2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek pískového cukru

1 prášek do pečiva s vinným kamenem

1 vejce

citronová kůra z 1 citronu

½ hrnku oleje

1 – 1,5 hrnku mléka

1 lžička vanilkového extraktu


máslo nebo olej na vymazání formy

hrubá mouka na vysypání formy



DROBENKA


4 lžíce másla

4 lžíce polohrubé mouky

4 lžíce moučkového cukru


300 g rebarbory (orientační, pokud máte rádi šťavnaté koláče, klidně dejte rebarbory víc)




POSTUP



1. Troubu si předehřejeme na 180°C. 

2. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

3. Rebarboru očistíme a nakrájíme na kousky (u tlustších stonků můžeme oloupat slupku, která může být někdy tužší).

4. Na drobenku smícháme cukr, mouku a máslo a prsty vypracujeme sypkou drobenku.

5. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukru a prášek do pečiva a promícháme.

6. Ve druhé míse smícháme olej, vejce, vanilkový extrakt, nastrouhanou citronovou kůru a přidáme do sypké směsi.

7. Nalijeme polovinu mléka a mícháme, aby vzniklo hladké těsto. Zbytek mléka postupně doléváme, mělo by být spíš hustší, ne úplně řídké.

8. Hotové těsto nalijeme do formy nebo na plech, poklademe nahusto nakrájenou rebarborou a bohatě zasypeme posypkou.

9. Vložíme do trouby a pečeme 40 – 60 minut, dokud okraje nezačnou zlátnout – doba pečení se bude lišit podle použité formy. U nižší bude doba pečení kratší, pokud se rozhodnete pro chlebíček, může být doba pečení 50 – 60 minut. U chlebíčku zkontrolujeme propečení pomocí špejle. Zapíchneme špejli doprostřed a pokud je po vytáhnutí suchá, vyndáme z trouby.

10. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.

11. Na závěr můžeme ještě pocukrovat moučkovým cukrem.

12. Můžete podávat se zakysanou smetanou nebo šlehačkou.


Recept si můžete vytisknout zde.












EASY RHUBARB PIE WITH CRUMBLE TOPPING


When rhubarb season comes, rhubarb pie is a must. I always admire those beautiful pies on the internet with various rhubarb patterns. I usually don't have the patience for it, but mainly, when I decide to do it, I never get all the pieces in right color, because I usually have very few of those pink pieces (which are still more attractive).


This recipe for rhubarb pie is incredibly fast. I bake it in various variations throughout the year. I usually bake it on a smaller baking sheet. For those of you who prefer a juicy cake, I recommend baking it really on a baking sheet (then only the baking time will vary). This time, however, I decided to try the higher tin and the cake is also delicious - maybe next time I'll mix a few pieces of rhubarb directly into the batter. And of course, there must be a lot of crunchy crumbs on the top.



INGREDIENTS


(Depends on the size of the tin)

1 cup = 250 ml


BATTER


2 cups all-purpose flour

1 cup granulated sugar

2 tbsp baking powder or soda

1 egg

lemon peel of 1 lemon

½ cup of oil

1 - 1.5 cups of milk

1 tsp vanilla extract

butter or oil to grease the mold

flour for the mold


300 g rhubarb washed and chopped for smaller pieces



CRUMBLE TOPPING


100 g mascarpone or cream cheese

4 tbsp butter

4 tbsp all-purpose flour

4 tbsp fine sugar



INSTRUCTIONS



1. Preheat the oven to 180°C. 

2. Grease and flour a cake tin or baking sheet.

3. Clean the rhubarb and cut it into pieces (for thicker stems we can peel the skin, which can sometimes be stiffer).

4. Mix sugar, flour and butter on the crumb and make a loose mixture with your fingers.

5. Mix flour into a bowl with sugar and baking powder.

6. In the second bowl, mix the oil, eggs, vanilla extract, grated lemon peel and add to the dry mixture.

7. Pour half of the milk and mix to make a smooth batter. Add gradually the rest of the milk, batter should be thicker, not completely liquid.

8. Pour the batter into a tin or a baking sheet, place densely chopped rhubarb and sprinkle richly with a crumble topping.

9. Put in the oven and bake for 40 - 60 minutes until the edges start to golden - the baking time will vary depending on the form used. At lower sheet, the baking time will be shorter, if you use higher tin, the baking time can be 50-60 minutes. Check level of the baking with a skewer. When it is dry after pulling it out, take it out of the oven.

10. After removing from the oven, let it cool completely.

11. Finally, we can dust with icing sugar.

12. Serve with sour cream or whipped cream.


You can print the recipe here.