Loni jsem si na zahradu pořídila růžový bez. Ano, čtete dobře růžový. Možná jste stejně jako já nevěděli, že tahle odrůda existuje. Ale neskutečně mě nadchla. Dočetla jsem se, že se jedná o odrůdu vyšlechtěnou v Holandsku právě z černého bezu, který vlastně roste všude, bez jakékoli údržby. Tato odrůda se nazývá „Black Beauty“ – tedy Černá kráska – a je to skutečně trefné označení. Má velmi tmavé listy, které se v létě zbarví do tmavě vínové barvy. Jeho květy jsou nádherně růžové a kvetou stejně bujně jako klasický bez. 



Můj keř je zatím menší, ale letos už urodil pár květů. Byla jsem zvědavá, jak bude chutnat sirup, proto jsem se do něj pustila. Vycházela jsem z receptu na klasický sirup z bezových květů, jen jsem ponížila množství na polovinu. A výsledek mého testu? Chuťově je sirup v podstatě stejný, nicméně jeho barva je krásně růžová. Myslím, že se bude skvěle hodit jako efektní přísada třeba do míchaných nápojů nebo do dezertů.


Důležité poznámky:

Sterilizace lahví – lahve i vršky umyjeme teplou vodou a saponátem, dáme na plech s vodou a sterilizujeme 10 minut v troubě vyhřáté na 160 °C.


Sirup je pak nutné plnit do ještě horkých sklenic, dobře uzavřít a nechat v teple vychladnout.



SIRUP Z KVĚTŮ RŮŽOVÉHO BEZU



INGREDIENCE



30 – 35 větších bezových květů

1,5 l převařené a vychladlé vody

1 kg pískového cukru

6 citronů




POSTUP


1. DEN


Nejprve si dáme převařit vodu a necháme ji vychladnout. Tato fáze trvá celkem dlouho, ale je důležitá pro to, aby se sirup povedl. Voda musí být skutečně úplně studená, pokud nalijeme na květu bezu ještě vlažnou vodu, zčernají.


Květy bezu probereme, odstřihneme velké stopky a nastříháme na menší květenství a jemně opereme ve vodě.


Nachystáme si 3 l sklenici a po vrstvách skládáme květy s nakrájenými kolečky ze 3 citronů. Zalijeme vodou. Zakryjeme gázou nebo čistou utěrkou a necháme 24 – 48 hodin odstát na tmavém a chladném místě.



2. DEN


Nálev přecedíme a vymačkáme z něj všechnu šťávu z květů a citronů. Přelijeme do hrnce, přidáme šťávu ze zbylých citronů (bez dužiny a semínek) a cukr. Na mírném ohni přivedeme sirup do varu a vaříme, dokud se nerozpustí všechen cukr. Horký sirup přelijeme opatrně to teplých lahví. Dobře uzavřeme a v teple necháme vychladnout.


Skladujeme na tmavém a chladnějším místě






PINK ELDERFLOWER CORDIAL



Last year I bought a pink elderberry bush for my garden. Yes, you read that right pink. Maybe, like me, you didn't know this strain existed. But it really excited me. I read that this is a variety bred in Holland from black elder, which grows everywhere, without any maintenance. This variety is called "Black Beauty" – the right name, right? It has very dark leaves that turn dark burgundy in summer and the flowers bloom in beautiful rich pink color.


My bush is still smaller, but this year it has already produced a few flowers. I was curious about how the cordial would taste, so I tried it. I used the classic elderflower cordial recipe, only halved the amount. And the result of my test? The taste of the syrup is basically the same, but its color is a beautifully pink. I think it will be great as an effective ingredient in mixed drinks or desserts.



Important notes:


Sterilization of bottles - wash bottles and tops with warm water and soap, place on a tray with water and sterilize for 10 minutes in an oven heated to 160 °C.


The cordial must then be filled into still hot glasses, tightly closed and left to cool in the warm place.



INGREDIENTS



30 – 35 larger elderflowers

1.5 l boiled and cooled water

1 kg granulated sugar

6 lemons




INSTRUCTIONS



1ST DAY



First, boil the water and let it cool. This stage takes quite a long time, but it is important for the syrup to be successful. The water must really be completely cold, if you pour lukewarm water on the elderflower, they will turn black.


Clean the elderflowers, cut off the large stalks and cut them into smaller inflorescences and gently wash them in water.


Prepare a 3-liter glass and layer by layer add flowers with sliced circles from 3 lemons. Cover with water. Cover with gauze or a clean towel and leave for 24-48 hours in a dark and cool place.



2ND DAY


Strain the infusion and squeeze out all the juice from the flowers and lemons. Pour into a saucepan, add juice from the remaining lemons (without pulp and seeds) and sugar. Bring the juice to a boil over low heat and cook until all the sugar has dissolved. Carefully pour the hot cordial to the warm bottles. Close well and let it cool in the warm place.


Keep in a dark and cooler place.