Tartaletky jsou mé oblíbené dezerty na rodinné oslavy, pokud tedy nepeču dort. Příprava je snadná a rychlá, navíc mají bezpočet variací. Košíček vanilkový či kakaový, ochucený mandlemi, kávou… náplň z mascarpone, čokoládová ganache, ovocné pyré, citronový krém… a ještě si můžu vyhrát s jejich zdobením. Tentokrát jsem tartaletky ochutila kávou a do krému přidala i zbylý karamel z jiného pečení. Kombinace to byla výborná a já už se těším na další tartaletkové hraní.

Ingredience 

(25 košíčků o průměru 6 cm) 

220 g hladké mouky

30 g kakaa
60 g cukru moučka
špetka soli 
125 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kousky 
1 vejce 
1 žloutek
1 lžička instantní kávy 
Krém

250 g mascarpone

30 g cukru moučka
2 lžíce karamelu (nemusí být)
200 ml smetany ke šlehání
1 lžička instantní kávy


Postup


V mixéru smícháme mouku, kakao, cukr a sůl, přidáme máslo a mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Přilijeme vajíčko, žloutek a kávu rozmíchanou ve lžičce horké vody a znovu krátce promixujeme. Rukou těsto ještě rychle propracujeme, vytvarujeme z něj kouli, zabalíme ji do fólie a dáme na hodinu (klidně i déle) vychladit do lednice.


Vychlazené těsto si rozdělíme na 24 stejných kousků a prsty je namačkáme do formiček, nezapomeneme vytvarovat okraj. Formičky není potřeba vymazávat.


Tip: Těsto můžete také vyválet na tenký plát (2-3 mm) a vykrajovátkem o průměru zhruba 1-2 cm větším než průměr formičky vykrájet kolečka, která vložíte do formiček.


Dno tartaletek propícháme vidličkou, aby během pečení nevyběhlo, a dáme je na 20 minut vychladit do lednice.


Troubu předehřejeme na 160 °C. Tartaletky pečeme 12 minut. Necháme je zchladnout ve formičkách. Upečené košíčky opatrně vyklepneme ven.
Na krém dáme do mixéru mascarpone, cukr a karamel, lehce prošleháme. Kávu rozpustíme ve lžíci smetany a se zbylou smetanou přidáme do krému. Šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul. Vychladlé košíčky naplníme krémem, nejlépe to jde cukrářským sáčkem se zdobící špičkou, případně dozdobíme, třeba čokoládou, kávovými zrny v čokoládě, jedlými květy… 

Tartaletky můžeme podávat ihned, ale nejlepší jsou druhý den, kdy košíček zvláční krémem. Skladujeme v lednici.