Na blogu Moniky jsem se nechala inspirovat trdelníkem. Všem moc chutná a běžně ho nepotkáme, naposledy o Vánocích v Praze. Zkusila jsem tedy její recept a můžu jen doporučit. Je to vynikající, navíc velmi snadné.

Těsto za mě udělala pekárna. Pak už stačí rozválet, vykrojit, namotat, potřít, upéct. Největší problém jsem měla, na co trdelník namotat. Monika doporučuje láhve od piva, do těch se mi moc nechtělo, raději jsem použila omyté menší zavařovací sklenice. I tak jsem je obalila alobalem. Sundat trdelník po upečení nebylo až tak snadné, ale povedlo se. Příště zkusím použít menší láhve – tenčí, které mám po pití z Ikey, taková sada 6 kusů, které tehdy prodávali v bedýnce. Uvidíme. Praktičtější bude sundávat trdelník z delších láhví, jakoby stáhnout směrem od širší části k hrdlu dolů. Naše trdelníky byly obří, ale na chuti jim to neubralo:-).

Recept kopíruji od Moniky z kopečku:

Ingredience:

 kynuté těsto:
250ml mléka
50g rozpuštěného másla
1 vejce
4 lžíce cukru
600g hladké mouky
1 kostka droždí
1 lžička soli
náplň:
10 lžic cukru krupice
5 lžic kvalitní mleté skořice
100g rozpuštěného másla

Z těsta vyválejte obdélník cca 3 mm silný. Podélně nakrájejte, omotejte kolem láhví, potřete náplní. Láhve postavte na plech a nechte péct v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 25 minut.

…a tady trochu jara…
…další varianta “jarní” sklenice…
…s šiškama…