Má typická letnička ...


Snese holomráz, nevadí sníh, silný sluneční úpal, neskloní se před drsnými a nemilosrdnými kroupami, to vše a ještě víc mi nabízí má nejoblíbenější letnička ... NETŘESK.
Má zahrada mi již několikrát dala najevo, co jí vyhovuje, co ráda nemá. Naučila jsem se poslouchat, žít v souladu a harmonii a hlavně, netrápit rostliny, kterým se na celodenním úpalu nedaří. / proto je zde třeba vysvětlit, že pro mne netřesk skutečně znamená letničku, neboť nemám pěstební podmínky pro hýčkání dokonalých letních květů, neuzalévala bych je /
Mezi kameny, oblázky, kačírkem si lebedí krásně barevné netřesky a každý rok se mi odměňují za lásku a péči květy. Paleta barev květů je nepřeberná, od světle růžové do tmavě fialové, citronově žluté do tmavě červené.
Na námitky, že po odkvětu zůstane díra, reaguji rychle. Netřesky kvetou týdny a po odkvětu květní stvol jemně odstraním a na místo okamžitě dosadím novou růžici. Dosahuji tím velikých a kompaktních rostlin a jejich variabilitu obměním, nebojím se do sebe sázet i jiné druhy. Výsledkem jsou mi rok, co rok, stovky květních stvolů, které rozsvítí skalky, mísy, koryta.
Netřesky kromě mne miluje hmyz, motýlci a letní scéna může zažít ...


Pokračování článku