Původně jsem si říkala, že už vám sem dávat žádné cukroví nebudu. Že už máte určitě napečeno, naklizeno, zabaleno a nohy nahoře (ha ha, snad mi ten vtípek odpustíte). Ale když ono je tak krásné! A k tomu jednoduché. Těsto je naše rodinné osvědčené, na linecké cukroví. Je křehké a jemné, voní máslem, vanilkou a citronovou kůrou. Klasické linecké na vánočním stole nesmí nikdy chybět. Tentokrát jsem krom toho vykrajovala i věnečky, máčela je v bílé čokoládě a sypala pistáciemi a malinami. Věnečky se rozplývají na jazyku, pistácie lehce křupnou v puse a kyselkavé maliny tvoří příjemný kontrast ke sladké čokoládě. A k tomu ta zářivě růžová a zelená barva! Pokud mrazem sušené maliny neseženete, zkuste místo nich nahrubo pokrájet sušené brusinky, slušet jim to s pistáciemi bude taky.



Ingredience

(asi 50 věnečků)

250 g hladké mouky 
100 g cukru moučka
špetka soli
150 g másla, změklého
1 žloutek
kůra z 1/2 citrónu, jemně nastrouhaná 
1 lžička vanilkového extraktu

100 g kvalitní bílé čokolády
malá hrst mrazem sušených malin, najemno rozdrcených
malá hrst pistácií, nahrubo posekaných*

*místo malin a pistácií můžete použít sušené brusinky, lískové nebo vlašské oříšky, cukrové zdobení…

Postup

V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo nakrájené na plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Přidáme rozšlehaný žloutek, citronovou kůru a vanilku a vypracujeme hutné nelepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto zformujeme v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme min. 3 hodiny odležet v lednici (klidně i do druhého dne).


Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát asi 3-5 mm vysoký, vykrajujeme kolečka (nezapomeneme vypíchnout i kolečko uprostřed) a pečeme zhruba 8-10 minut, záleží na tloušťce těsta. Necháme krátce zchladnout na plechu a pak přendáme na mřížku. 


Vychladlá kolečka máčíme v rozpuštěné čokoládě a sypeme drcenými malinami a kousky pistácií. Skladujeme v chladu.