Mixéry jsou všestranní pomocníci v kuchyni, kteří umí krájet, drtit, sekat, šlehat či míchat. Poznání podstatných vlastností mixéru před nákupem vám může pomoci vybrat ten správný. Především to může prodloužit skladovatelnost mixéru, zatímco z něj vytěžíte maximum. Potřebujete mixér, který vám umožní experimentovat s vydatnou zeleninou a ovocem, přichází s různými rychlostmi míchání a umožňuje vám rozdrtit led a vytvořit chutné plátky potravin.

Různé typy mixérů

Existují různé typy mixérů a váš výběr záleží na tom, k čemu ho plánujete nejvíce používat a kolik prostoru máte k jeho uskladnění.

Stolní mixéry

Ať už máte dostatek nebo nedostatek prostoru, nákup tradičního stolního mixéru není nikdy problém. Využívá motor a ventilátor na základně jednotky pro konzistentní míchací výkon. Tradiční mixéry mají často různé rychlosti míchání, šlehání, sekání atd.

Na druhou stranu je pro většinu spotřebitelů ideální hledat mixér s ne více než 3-5 rychlostmi. Dokonce i profesionálové dávají přednost použití mixérů s nízkou, střední, rychlou a superrychlou rychlostí.

Ponorné mixéry

Ponorný mixér je nejlevnější ze všech. Je to ruční přístroj, který je lehký a snadno se používá. Tento mixér jde přímo do jakékoli misky nebo hrnce, aby smíchal určité ingredience. U receptů, které vyžadují pyré, nejlépe funguje ponorný mixér. Je také ideální pro přípravu polévek a smoothies pouze s měkkými ingrediencemi.

Použití ručního nebo ponorného mixéru znamená vynaložit určité úsilí do procesu. Nebývají tak silné jako stolní mixéry. Obecně jsou ponorné mixéry k dispozici v elektrických a bezdrátových modelech. Můžete je zavěsit na nástěnný stojan nebo je uložit do jakékoli kompaktní zásuvky. Jsou dobře navržené a přenosné.

Vysoce výkonné mixéry

Vysoce výkonné mixéry pracují s měkkými i tvrdými ingrediencemi. Mají také mnoho univerzálních míchacích funkcí. S takovým mixérem můžete vytvářet různé druhy másla, těsta a dalších polotovarů. Efektivně mele a drtí ořechy, sušenky, cereálie, led a další ingredience. Vysoce výkonný mixér nabízí snadné čištění, vynikající záruku a robustní základnu pro všechny druhy míchání.

Podle čeho mixér vybírat?

Kromě prostoru, který je důležitý zejména pro majitele malých kuchyní, je důležitá při výběru mixéru čepel. Většina lopatek mixéru je vyrobena z nerezové oceli pro lepší ostrost a výkon.

Dokonce i čepel z nerezové oceli je kombinací kovů, jako jsou železo a chrom, které jsou slitinovými materiály. Čepel vyšší kvality má lepší odolnost proti korozi než čepel nižší kvality.

Různé designy lopatek mají své vlastní techniky. Je důležité věnovat pozornost designu lopatek a počtu lopatek mixéru. Má dvě ploché čepele, které se ohýbají nahoru na okraji? Nebo jsou čepele uspořádány do květovitého vzoru s tupými hranami.

Zjistíte, že v jakémkoli mixéru jsou čepele uspořádány v různých úhlech pro lepší rozmělnění a konzistenci. Je to proto, že kontakt mezi rovinami lopatek a jídlem pomáhá pozitivně ovlivňovat proces míchání.

Tip: Vždy je dobré koupit mixér s odnímatelnou čepelí pro lepší čištění a skladování. Tím se zabrání tomu, aby si čepele po použití udržely příliš mnoho vlhkosti.