…rychlá a snadná večeře. A také zdravá:-).

Říká se, že zelené potraviny jsou ty nejzdravější. Minimálně právě ta barva ve mně tyto pocity vyvolává. Brokolice je košťálová zelenina, kterou vařenou až tak nemusím:-(, ale láká mě čerstvá, od pohledu. Jedla jsem z ní vynikající salát a také polévky, ty totiž můžu, i když jsou vařené:-).

Na internetu jsem vyhledala zajímavé informace, které dokládají tvrzení o prospěšnosti brokolice:

Brokolice je skutečná výživová bomba! Obsahuje velké množství draslíku, železa, fosforu i hořčíku, selen, zinek i síru. Má také vysoký obsah biotinu, vitamínů B9, B3, E, C a betakarotenu. Čím jsou růžičky tmavší, tím více provitamínů A i vitamínů z nich získáte. Není divu, že zlepšuje práci srdce, svalů i nervů, aktivizuje látkovou přeměnu, působí léčivě na žaludeční i dvanácterníkové vředy.

Brokolice je nejbohatším zdrojem sulforafanu. To je látka obsažena zejména v košťálové zelenině. Působí jako antioxidant a stimulátor přirozených enzymů. Ty mají na starosti detoxikaci organismu.

Zajímavých informací najdete na internetu mnoho. Stejně jako receptů s použitím brokolice. Dnes tu jeden mám: brokolicovou polévku se smetanou.

Ingredience:

1 střední cibule
1 hlavička brokolice
3 střední brambory
1 lžíce másla
vývar
sůl
pepř
smetana

Postup:

Na másle jsem krátce osmahla cibulku a přidala menší růžičky brokolice. Jemně jsem je orestovala a zalila vývarem, přidala nadrobno nakrájené brambory. Když brambory změkly, vše jsem rozmixovala a dochutila solí, pepřem a několika lžícemi smetany. Nezahušťovala jsem.

Podávala jsem s osmahlým pečivem.

 

 

Pěkný den.