Moje diagnóza: Mám teď rebarborovou vlnu a ujíždím na smoothie z rebarbory a z jahod :-). Ale naštěstí jsem ještě všechnu rebarboru nespotřebovala a pár kousků jsem ještě dostala od bráchovy přítelkyně. Jenže mám teď zákaz cpát cokoli do mrazáku, protože je plný k prasknutí. Během následujících týdnů tak budu muset postupně zlikvidovat zásoby černého rybízu, malin a fazolek. Uvidíme, co vymyslím.Ale zpátky k tématu. V sobotu jsem se několikrát pokoušela vystrčit nos z domu, ale ani omylem se mi do té zimy nechtělo. Tohle jaro je nějaké divné. Teplo je, když jsem v práci. A když konečně nadejde víkend, tak se ochladí. No nehráblo by vás z toho? Původní plán byl – kolo. Ale zvrhl se na pečení a úklid. Ale zase jsem si mohla dovolit se u troubu motat víc a tak jsem si vymyslela trochu náročnější pečení. Ale zase tak náročné není a vy to zvládnete levou zadní :-).

OBRÁCENÝ REBARBOROVÝ KOLÁČ

Ingredience:

(na kulatou formu o průměru cca 30 cm)

Těsto:

  • 4 vejce
  • 350 g špaldové mouky
  • 170 g povoleného másla
  • 280 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička kardamomu
  • 20 lžic mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 280 g bílého skyru (2 balení)
  • 3 vejce
  • 80 g cukru

Rebarborová vrstva:

  • 3 – 4 lžíce třtinového cukru
  • 500 g rebarbory
  • 1 lžička kardamomu
  • 1 lžíce másla na vymazání formy

Postup:

Troubu si předehřejeme na 180°C.

Rebarboru očistíme a nakrájíme na cca 2 cm kousky, které seřízneme ze šikma.

Na pánvi připravíme karamel. Necháme zkaramelizovat cukr s trochou vody. Jakmile se cukr rozpustí, přidáme nakrájenou rebarboru. Necháme chvilku podusit, až rebarbora změkne, ale ne úplně do měkka, aby se nerozpadla. Pánev odděláme zplotny a necháme vychladnout.

Kulatou formu s odnímatelným dnem si vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem. Na pečící papír poskládáme zkaramelizovanou rebarboru a přelijeme zbytkem karamelu. Může se stát, že z formy vyteče trocha karamelu. Je lepší dát do trouby ještě jeden plech spečícím papírem.

Mascarpone si vyšleháme spolu s cukrem v robotu. Přidáme skyry a vejce a vyšleháme. Směs bude trochu tekutější. Lžící opatrně naneseme směs na rebarboru a zarovnáme. Dáme zapéct na cca 20 minut do trouby. Poté vyndáme a necháme cca 5 minut vychladnout.

Mezitím si připravíme těsto. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh a dáme bokem. Ostatní suroviny ušleháme do těsta. Nakonec opatrně vmícháme sníh. Hotovou směs naneseme rovnoměrně do formy a urovnáme. Pečeme ještě cca 40 minut.

Po upečení necháme vystydnout ve formě. Nakonec vyklopíme a odstraníme pečící papír. Po úplném vychladnutí je nejlepší uchovávat koláč v lednici.