CELOZRNNÝ DÝŇOVÝ CHLEBÍČEK S CITRONOVOU POLEVOU

Přečíst na blogu

Tak a je tu oficiálně podzim. Zdá se, že babí léto skončilo. Předpovědi počasí jsou celkem nic moc, ale myslím, že slunečných dní jsme si užili dost a taky je nemůžeme mít pořád. Vlastně už se i docela těším na to, až si zapálím večer svíčky, do hrnku naleju teplý čaj a budu si číst. 

Taky jsem se strašně moc těšila na to, až si zase pořídím zásoby dýní a budu připravovat dýňové pyré, koření, smoothie a vypékat koláče vonící po dýni, skořici a dýňovém koření. Pravá doba nastala o víkendu. Do zásoby jsem si připravila dýňové pyré a taky upekla první dýňový koláč. Vlastně chlebíček. Přelila jsem ho citronovou polevou, musím říct, že dodala chlebíčku osvěžující chuť a s kořením jde skvěle dohromady. 
Ještě jsem zvládla i dýňové sušenky, ale ty až příště :-). 
Jsem zvědavá, jak vám bude chutnat 🙂

CELOZRNNÝ DÝŇOVÝ CHLEBÍČEK S CITRONOVOU POLEVOU

Ingredience

100 g másla
3 g mleté skořice
3 g mletého badyánu
2 g mletého zázvoru
180 g celozrnné špaldové mouky
6 g prášku do pečiva
2 vejce
280 g třtinového cukru
150 ml mléka
4 polévkové lžíce dýňového pyré

pekanové ořechy
fíky nebo jiné ovoce na dozdobení

Citronová poleva:
šťáva z 1/2 citronu
40 g moučkového cukru
1-2 lžíce mléka

Pyré:
1 menší dýně Hokkaido
½ hrnku vody
2 lžíce olivového oleje


Postup

Pyré:


Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na menší kousky (u dýně hokkaido nemusíme loupat slupku). Plech si vyložíme pečicím papírem, rozložíme na něj dýni a potřeme olivovým olejem.  Pečeme v troubě předehřáté na 170°C cca 30 minut, dokud nebude dýně měkká. Jakmile bude dýně upečená, necháme trochu vychladnout, přendáme do foodprocesoru nebo do nádoby, přidáme trochu vody a začneme mixovat. Vodu přidáváme podle potřeby, dokud nevznikne jemné pyré. Pyré uchováváme v lednici – vydrží až 1 týden.
Z takto připraveného pyré si odebereme 4 polévkové lžíce.

Chlebíček:

Troubu předehřejeme na 160°C.
Vejce vyšleháme s cukrem do hladké pěny. Máslo rozpustíme, přidáme dýňové pyré, promícháme, dokud se máslo a pyré nespojí. Necháme cca 15 minut vychladnout, poté přilijeme mléko a zamícháme.
Do vyšlehané hmoty přidáme koření, prosejeme mouku a prášek do pečiva a vylijeme vlažné máslo s mlékem. Těsto vymícháme dohladka.
Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Vlijeme těsto a vložíme do trouby. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 50 – 60 minut – upečení zkusíme pomocí špejle. Necháme chvíli vychladnout a poté vyklopíme na mřížku, kde necháme úplně vychladnout.
Citronová poleva:
Moučkový cukr prosejeme do menší misky, přidáme citronovou šťávu a mícháme. Přidáme 1 – 2 lžíce mléka, dokud nebude mít poleva požadovanou krémovou konzistenci.
Citronovou polevou přelijeme vychladlý chlebíček. Dozdobíme nakrájenými fíky a pekanovými ořechy.

About The Author

CELOZRNNÝ DÝŇOVÝ CHLEBÍČEK S CITRONOVOU POLEVOU

Přečíst na blogu

Tak a je tu oficiálně podzim. Zdá se, že babí léto skončilo. Předpovědi počasí jsou celkem nic moc, ale myslím, že slunečných dní jsme si užili dost a taky je nemůžeme mít pořád. Vlastně už se i docela těším na to, až si zapálím večer svíčky, do hrnku naleju teplý čaj a budu si číst. 

Taky jsem se strašně moc těšila na to, až si zase pořídím zásoby dýní a budu připravovat dýňové pyré, koření, smoothie a vypékat koláče vonící po dýni, skořici a dýňovém koření. Pravá doba nastala o víkendu. Do zásoby jsem si připravila dýňové pyré a taky upekla první dýňový koláč. Vlastně chlebíček. Přelila jsem ho citronovou polevou, musím říct, že dodala chlebíčku osvěžující chuť a s kořením jde skvěle dohromady. 
Ještě jsem zvládla i dýňové sušenky, ale ty až příště :-). 
Jsem zvědavá, jak vám bude chutnat 🙂

CELOZRNNÝ DÝŇOVÝ CHLEBÍČEK S CITRONOVOU POLEVOU

Ingredience

100 g másla
3 g mleté skořice
3 g mletého badyánu
2 g mletého zázvoru
180 g celozrnné špaldové mouky
6 g prášku do pečiva
2 vejce
280 g třtinového cukru
150 ml mléka
4 polévkové lžíce dýňového pyré

pekanové ořechy
fíky nebo jiné ovoce na dozdobení

Citronová poleva:
šťáva z 1/2 citronu
40 g moučkového cukru
1-2 lžíce mléka

Pyré:
1 menší dýně Hokkaido
½ hrnku vody
2 lžíce olivového oleje


Postup

Pyré:


Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na menší kousky (u dýně hokkaido nemusíme loupat slupku). Plech si vyložíme pečicím papírem, rozložíme na něj dýni a potřeme olivovým olejem.  Pečeme v troubě předehřáté na 170°C cca 30 minut, dokud nebude dýně měkká. Jakmile bude dýně upečená, necháme trochu vychladnout, přendáme do foodprocesoru nebo do nádoby, přidáme trochu vody a začneme mixovat. Vodu přidáváme podle potřeby, dokud nevznikne jemné pyré. Pyré uchováváme v lednici – vydrží až 1 týden.
Z takto připraveného pyré si odebereme 4 polévkové lžíce.

Chlebíček:

Troubu předehřejeme na 160°C.
Vejce vyšleháme s cukrem do hladké pěny. Máslo rozpustíme, přidáme dýňové pyré, promícháme, dokud se máslo a pyré nespojí. Necháme cca 15 minut vychladnout, poté přilijeme mléko a zamícháme.
Do vyšlehané hmoty přidáme koření, prosejeme mouku a prášek do pečiva a vylijeme vlažné máslo s mlékem. Těsto vymícháme dohladka.
Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Vlijeme těsto a vložíme do trouby. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 50 – 60 minut – upečení zkusíme pomocí špejle. Necháme chvíli vychladnout a poté vyklopíme na mřížku, kde necháme úplně vychladnout.
Citronová poleva:
Moučkový cukr prosejeme do menší misky, přidáme citronovou šťávu a mícháme. Přidáme 1 – 2 lžíce mléka, dokud nebude mít poleva požadovanou krémovou konzistenci.
Citronovou polevou přelijeme vychladlý chlebíček. Dozdobíme nakrájenými fíky a pekanovými ořechy.

About The Author

Napište komentář

Buďte první kdo bude komentovat!

avatar
  Subscribe  
Upozornit na

Registrace

Vyberte seznam(y):

Buďte s námi

Doporučujeme