Když se venku postupně začíná ochlazovat a den se začíná zkracovat, vyměňuji letní ovocné koláče v kuchyni za čokoládové dezerty a kynuté těsto. A tak to zůstává po celé podzimní i zimní období. 


Tento recept patří opět do kategorie jednoduchých a rychlých receptů. Ale přes je skvělý. Muffiny jsou krásně šťavnaté a nadýchané. Základní recept využívám i pro pečení cupcaků na svatby nebo narozeniny a musím říct, že jsou velmi oblíbené. 




A tato podzimní verze je také dokonalá. Hruška se totiž k čokoládě skvěle hodí. 

Pár dalších tipů: 

- Hrušku nemusíte jen krájet. Nastrouhejte nahrubo a zamíchejte přímo do těsta. 

- Použijte hrušková povidla.

- Skvělé budou i sušené hrušky předem namočené v rumu.

 Všechny verze budou skvělé.



ČOKOLÁDOVÉ MUFFINY S HRUŠKAMI A KARDAMOMEM



INGREDIENCE


12 větších muffinů


250 g hladké mouky

200 g cukru krupice

50 g holandského kakaa

1 lžička prášku do pečiva

250 g hodně změklého másla

4 vejce

150 ml mléka (můžete použít i smetanu)

1/2 lžičky kardamomu


50 g čokolády 70 %

2 menší hrušky


máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy nebo papírové košíčky na muffiny



POSTUP


Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na menší kostičky.


Troubu si předehřejeme na 170°C. Formu na muffiny vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme papírovými košíčky.


Všechny ingredience na těsto (kromě čokolády a hrušek) smícháme v míse a vyšleháme do hladkého hustšího těsta (buď ručním šlehačem nebo v robotu). 


Čokoládu nakrájíme na menší kousky a lehce vmícháme do těsta. 


Těstem naplníme 1/3 papírových košíčků. Dáme část hrušek a přikryjeme těstem, aby byly naplněny 2/3 košíčků. 


Vložíme do trouby a pečeme 20 - 25 minut (doba pečení bude záležet na velikosti muffinů). Necháme vychladnout na mřížce.



Recept pro tisk si můžete stáhnout zde.



CHOCOLATE MUFFINS WITH PEARS AND CARDAMOM


As it gradually gets colder outside and the days start to get shorter, I change summer fruit pies for chocolate desserts and sourdough. And so, it remains throughout the autumn and winter season.


This recipe again belongs to the category of simple and quick recipes. But is still great. Muffins are beautifully juicy and fluffy. I also use the basic recipe for baking cupcakes for weddings or birthdays and I must say that they are very popular.


And this autumn version is also perfect. Pears go well with chocolate.

And a few more tips:

- You don't just have to cut the pear. Grate coarsely and mix directly into the dough.

- Use pear jam.

- Dried pears pre-soaked in rum will also be great.



INGREDIENTS


12 bigger muffins


250 g all-purpose flour

200 g granulated sugar

50 g cocoa powder

1 tsp of baking powder

250 g very softened butter

4 eggs

150 ml milk (or sour cream)

1/2 tsp cardamom


50 g chocolate 70 %

2 smaller pears


butter and all-purpose flour to grease muffin tins or paper muffin cups



INSTRUCTIONS


Peel the pears and cut them into small cubes.


Preheat the oven to 170°C. Grease the muffin tin with butter and sprinkle it with flour or line it with paper cups.


Mix all the ingredients for the batter (except chocolate and pears) in a bowl and beat into a smooth, thicker batter (either with a hand mixer or in a food processor). 


Cut the chocolate into smaller pieces and mix it lightly into the dough. 


Fill 1/3 of the paper cups with the dough. Put part of the pears and cover them with dough so that they are filled 2/3 of the cups. 


Place in the oven and bake for 20-25 minutes (baking time will depend on the size of the muffins). Let it cool completely. 


You can download the recipe here.