Dnes mám pro vás recept na snadné a přitom výborné domácí bagety. Postup jsem našla na stránce: www.receptydetem.cz.

Jdeme na to.

Ingredience

300 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
100 g žitné celozrnné jemně mleté
2 kávové lžičky sušeného droždí
2 kávové lžičky medu
2 kávové lžičky soli
380 ml vody
mouka na pomoučení

Postup:

Já vše potřebné na těsto dala do pekárny, ale pokud ji nemáte, můžete postupovat takto:

Do velké mísy dáme sůl s moukou.

V kastrůlku lehce ohřejeme vodu, přidáme med, rozmícháme a trošku vody odlijeme bokem do menší misky, kde rozmícháme droždí, které následně necháme pár minut vzejít.

Do mísy k mouce přidáme kvásek i zbytek vody a vařečkou důkladně mícháme – netrvá to dlouho, těsto bude lepkavější, ale to vůbec nevadí. Lehce pomoučíme vrch a dáme na hodinu a půl kynout.

Troubu si předehřejeme na 230 °C.

Těsto si rozdělíme nožem na požadovaný počet baget (ideálně 3-4 kusy) a lehce je vytvarujeme, není potřeba ani žádné válení.

Necháme 5 minut stát, pokapeme osolenou vodou, pomoučíme hladkou moukou a nožem uděláme pár ostrých zářezů.

Pečeme zhruba 20 – 25 minut.

Mé postřehy: příště dám určitě více žitné mouky místo hladké. Těsto bylo lepivější, takže jsem při vyndávání z pekárny ještě dosypala hladkou mouku, aby se mi s ním lépe pracovalo. Možná to bylo tím, že jsem dávala čerstvé kvasnice a ne sušené. Bagety můžete posypat nějakými semínky, kmínem apod. Zmizely ohromnou rychlostí. Byly skutečně výborné. Chtěla jsem je vyzkoušet už při první várce drožďové pomazánky, ale dostala jsem se k nim až teď. Určitě budu recept opakovat.

 

 

 

 

 

Hezký den.