Pojďte si se mnou upéct lehký moučník s osvěžujícím černým rybízem!

Dorty peču ze všeho nejraději jen tak. 
Když mě neznervózňuje nedostatek času, ani přání oslavence. Můžu si podle vlastních chutí improvizovat a upéct svou „šizenou“ zdravější variantu místo poctivého dortíku s marcipánem. Ale nenechte se zmást, nakonec ani tenhle moučník není stoprocentně healthy. Je hříšný přesně tak akorát! Bez výčitek si dezertní vidličkou naberete sousto lehkého korpusu z ovesných vloček namazaného čokoládovým tvarohovo-pudinkovým krémem a osvěžujícím letním ovocem. Dostali jste taky chuť jenže nikdo jako na potvoru nic neslaví? No problem. 🙂 Udělejte radost sobě!

Na klasickou dortovou formu (32cm) budeme potřebovat:
  • 2 žloutky 
  • 2 polévkové lžíce (dále PL) domácího vanilkového extraktu (vanilkový lusk vyluhovaný minimálně 2 měsíce v silném alkoholu)
  • 2 PL javorového sirupu
  • 1 banán
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 4 PL namletých ovesných vloček
  • 1/4 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 2 vrchovaté PL holandského kakaa
  • 2 PL horké vody
  • sníh ze 2 bílků 
  • špetku soli (do bílků)
Na krém a želatinu:
  • 1 čokoládový pudink
  • 300 ml mléka
  • 60g-100g hořké čokolády ?
  • 1 tuhý tučný tvaroh
  • pár lžic griotky
  • 1 sáček želatiny
  • 2 PL ovocné šťávy
  • 180 ml vody
  • 3 PL černého rybízu
Žloutky si vyšleháme po dobu 5 minut s na jemno nadrceným banánem, javorovým sirupem, olejem a vanilkovým extraktem. Přidáme namleté ovesné vločky, prášek do pečiva, kakao, 2 lžíce horké vody a vše spojíme v hladké těsto. Jemně ručně zapracujeme sníh ze 2 bílků se špetkou soli. Hotové těsto nalijeme do vymazané dortové formy a dáme péct na 20-25 minut při 175 °C.
Podle návodu na obalu si připravíme jeden čokoládový pudink v 300 ml mléka (místo původních 500 ml). Před vychladnutím přisypeme nakrájenou čokoládu a necháme ji v horkém pudinku pěkně rozpustit.  Když nám hmota přejde na pokojovou teplotu, přimícháme tuhý tvaroh (ne z vaničky!) a dosladíme podle chuti a uložíme na hodinu do lednice.
Do malého hrnce nalijeme 2 lžíce ovocné šťávy a naředíme na 200 ml. Přidáme sáček želatiny a kuličky černého rybízu. Necháme projít varem zhruba 2-3 minuty (podle pokynů na obalu) a odstavíme mimo horkou plotnu. Korpus pokapeme griotkou, namažeme vychladlým krémem a přelijeme želatinou s ovocem (je důležité ponechat korpus stále v dortové formě!). Pár minut necháme dort v pokojové teplotě a poté ho uložíme nejméně na půl hodiny (lépe přes noc) do lednice. Přeji dobru chuť!

Dort Letní nálada

Pečení dortů si pokaždé užívám. Máte to taky tak? A jaký je váš oblíbený?