O víkendu jsme se vrátili z dvoutýdenní dovolené v Čechách, která vlastně dovolenou ani moc nebyla. S kojencem si holt dovolenou vzít nejde. 
😀 Ale byly to dva krásné týdny plné času s českou rodinou a přáteli. I když jsme původně neměli moc plánů, nějak jsme je plně improvizovaně dokázali zaplnit tak, že bychom teď ještě potřebovali dovolenou na zotavenou. 😀Podívali jsme se do Poděbrad, na Karlštejn, dvakrát do Prahy a na chatu na Slapy. Dokonce byla i koupačka, kdy jsem si po roce déle zaplavala. Byl i pěší výlet, procházky lesem, i koláč z českých lesních borůvek, dokonce i borůvkové knedlíky! Mňam, miluju to jednou za rok, jinak kynuté moc nejím. Adeline jsme představili zbytek rozsáhlější rodiny, několik nejbližších kamarádů a a pejska Puppy. Bohužel se konala i smutná událost, zemřela jedna moc milá kočička, nejmilejší ze všech, co ještě zažila mou milovanou babičku a zároveň poznala i Adelinku… Holt to je život. 🙁 Doufám, že prožíváte krásné letní dny a užíváte si také nějaké zasloužené letní dovolené! A pokud už jste zpátky nebo vás dovča teprve čeká, pak určitě na nějaké letní sešlosti či grilovačce vyzkoušejte tento lilkový kaviár. Dnes mi malá spinká kupodivu i přes den, tak jsem ráda, že jsem po dlouhé době dokázala dát do kupy jeden letní recept – mám ho tu připravený již delší dobu. Lilkový kaviár je chutná a zdravá pomazánka z grilovaného lilku.  To by nebylo léto, abychom doma alespoň jednou týdně nepřipravovali lilek! Já osobně ho miluji na všechny způsoby – grilovaný, zapečený, se zeleninou, v těstovinách, na pizze, ve slaném koláči, rýži, v rolkách…  anebo i v podobě lilkového kaviáru či tapenády, na který je tento recept. Jeho příprava je poměrně snadná. Lilky rozkrojíme podélně napůl, prokrájíme a potřeme olejem. Grilujeme v troubě cca půl hodiny, poté stáhneme slupku a dužinu rozmixujeme spolu s ostatními ingrediencemi jako česnek, římský kmín, mletá paprika, citronová šťáva, sůl a pepř. Před podáváním ozdobíme nasekanými listy čerstvé bazalky. My máme lilkový kaviár rádi jen tak s bagetkou nebo krekry, ale můžete ho třeba servírovat i jako dip k syrové zelenině. Pokud lilkový kaviár vyzkoušíte, dejte mi vědět, jak chutnal, buď prostřednictvím komentářů pod textem nebo fotkou na instagramu. Krásný zbytek léta! 
🙂          

Lilkový kaviár

INGREDIENTS

  • 2 střední lilky
  • olivový olej na potření
  • sůl
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/4 lžičky mleté papriky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř na dochucení
  • několik listů čerstvé bazalky

INSTRUCTIONS

V troubě rozehřejeme gril na 200°C a plech vyložíme pečícím papírem. Lilky omyjeme a odřízneme konce. Podélně je rozkrojíme a položíme je na plech vyložený pečícím papírem, dužinou navrch. Potřeme je olivovým olejem a propícháme je vidličkou nebo na nich uděláme pár zářezů. Grilujeme cca 30 minut, poté je necháme 5 minut vychladnout. Z vychladlých lilků stáhneme slupku, rozmačkáme je vidličkou a rozmixujeme je spolu s prolisovanými stroužky česneku, římským kmínem a paprikou a citronovou šťávou. Dle chuti osolíme a opepříme. Lilkový kaviár ozdobíme nasekanými listy čerstvé bazalky a můžeme servírovat s chlebem, bagetkou, krekry, nebo nakrájenou zeleninou.