V pátek jsem po dlouhé době narazila v obchodě na červené pomeranče. Skutečně nepamatuji, kdy jsem je naposledy jedla. Jsou pro mě takovým malým pokladem, krásně šťavnaté a slaďoučké. A proto jsem si koupila rovnou 2 kila 🙂 Bůhví, kdy zase budu mít příležitost k jejich nákupu. Staly se součástí každodenního jídelníčku. Dávám si je ke snídani, ke svačince, po večeři. No nebyla bych to já, kdybych s nimi i něco neupekla. Původně jsem chtěla dělat galette s jablky, ale při brouzdání po pinterestu mě zaujaly recepty na koláče s červenými pomeranči a tak jsem také jeden upekla. Těsto voní po skořici a kardamomu a chuť pomerančů s mandlovou náplní frangipane tvoří dokonalou symfonii.


GALETTE S ČERVENÝMI POMERANČI A MANDLOVOU NÁPLNÍ
Ingredience
Těsto
2,5 hrnku (o objemu 250 ml) celozrnné špaldové mouky
230 g studeného másla
špetka soli
10-15 lžic studené vody
2 polévkové lžíce třtinového cukru
1/2 lžičky kardamomu
1/2 lžičky skořice
Mandlová náplň frangipane
75 g povoleného másla
70 g třtinového cukru
75 g mandlové mouky
1 vejce
4 červené pomeranče
3 lžíce mandlových plátků
1 vejce na pomazání
Postup
Nejprve si připravíme těsto. V mixeru smícháme prosátou mouku, sůl, skořici, kardamom, cukr a másla a vytvoříme drobenku. Postupně přidáváme po lžičkách vodu. nemusíme použít všechnu. Těsto by nemělo být lepkavé. Jakmile se začne spojovat do jednotného celku, propracujeme ho ještě trochu rukama a zabalíme do potravinářské folie a dáme na 30 minut odpočinout do ledničky.
Mezitím si připravíme mandlovou náplň. Povolené másla vyšleháme s cukrem do pěny. Trvá to asi 10 minut. Následně zamícháme mandlovou mouku a vejce. Odstavíme bokem.
Pomeranče pomocí ostrého nože zbavíme kůry. Odkrojíme i bílou slupku. Nakrájíme na kolečka.
Jakmile bude těsto vychlazené, vyválíme z něj na pomoučněném vále kulatou placku. Pomocí válečku jej opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Doprostřed rozprostřeme rovnoměrně mandlovou náplň. Cca 5 cm od krajů necháme volný prostor. Na mandlovou náplň poskládáme nakrájená kolečka pomeranče. Okraje těsta  překládáme postupně doprostřed.  
Před pečením potřeme těsto rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými plátky. Pečeme cca 35-40 minut v troubě předehřáté na 170° C. 
GALETTE S ČERVENÝMI POMERANČI A MANDLOVOU NÁPLNÍ

GALETTE S ČERVENÝMI POMERANČI A MANDLOVOU NÁPLNÍ

GALETTE S ČERVENÝMI POMERANČI A MANDLOVOU NÁPLNÍ

GALETTE S ČERVENÝMI POMERANČI A MANDLOVOU NÁPLNÍ