chtěla jsem upéct klasický štrúdl, ale pak jsem si vzpomněla na jablkový koláč, který už jsem dlouho nedělala …

… originál receptu najdete zde. Poprvé jsem tento koláč dělala přesně podle návodu a byl moc sladký. Proto nedodržuju množství cukru a skořice, vše dávám přiměřeně a horní díl jen potřu rozšlehaným vajíčkem …

… můj upravený recept:

těsto:
300 g hladké mouky 
200 g másla
špetka soli
50 ml polotučného mléka

náplň:
5 jablek
třtinový cukr
rozinky
skořice 

… smícháme mouku, máslo a špetku soli. Až se vytvoří hrudky, přidáme mléko a promícháme. Poté těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu, propracujeme a rozdělíme na dvě části …

… jablka nakrájíme na středně silné plátky …

… z dvou třetin těsta vyválíme tenký plát (asi o 1 – 2 cm větší, než je forma). Rozprostřeme na dno pečicí formy a okraje těsta přitlačíme ke stěně. Poklademe jablky, posypeme cukrem, skořicí a rozinkami. Celý povrch překryjeme vyválenou druhou polovinou těsta. Přečnívající okraje odkrojíme. Povrch koláče potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby na 150 °C asi 45 až 50 minut dozlatova …


… když jsem v nadpise zmínila hrušky, na oběd byly ty stále stejné tvarohové knedlíky, které dělávám s hruškami …

… přeji krásnou podzimní neděli ?…

Danka