Zásoby granoly doplněny. Tentokrát jsem chtěla potěšit i oko a k vločkám přidala sytě zelené pistácie a zářivě červené lyofilizované jahody (schválně, kdo z vás to umí říct bez přeřeknutí?). Přiznám se, že mrazem sušené ovoce mi dřív moc neříkalo, až na maliny, které ráda používám na dozdobení tartaletek, makronek apod. Ale pak jsem ochutnala jahody a to byla překvapivě láska na první sousto. Sladkokyselé a křupavé. Mám je ráda samotné nebo v jogurtu a od toho už byl jen krůček ke granole. Tu jsem ještě "obarvila" jahodovým pudrem, což jsou na prášek rozmixované jahody. Můžete si ho koupit, nebo jednoduše připravit doma.

Ingredience

2 hrnky ovesných vloček
1 hrnek mandlových lupínků
2 lžíce chia semínek
5 lžic rostlinného oleje neutrální chuti (třeba slunečnicový)
3-5 lžic agávového sirupu (či jiného tekutého sladidla, množství podle chuti)

1 bílek (nemusí být, granole přidá na křupavosti)

1/2 hrnku posekaných pistácií
hrst lyofilizovaných jahod


Postup


Troubu předehřejeme na 160 °C. Smícháme vločky, mandle a chia semínka, přidáme olej a sladidlo, důkladně promícháme. Nakonec přidáme bílek, lehce prošlehaný metličkou, a znovu zamícháme. Směs rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem, pečeme asi 25 minut, dozlatova. Občas promícháme, aby se opékala rovnoměrně. Po vychladnutí ke granole přidáme pistácie a mrazem sušené jahody (část jahod si můžete nadrtit na prášek, granola pak bude mít hezky růžovou barvu). V uzavřené dóze vydrží až několik týdnů.

Tip: Bílek stačí prošlehat vidličkou, jen aby se lehce napěnil a obalil tak všechny vločky, oříšky apod. Díky němu bude granola po upečení ještě křupavější.

Tip: Pokud byste lyofilizované jahody přidali ještě před pečením, spálily by se. Pistácie by zase ztratily svou krásně zelenou barvu, pečením by jednoduše zhnědly.