Sezóna melounů je tady a s ní i neodolatelná chuť sladkých a šťavnatých plodů, které dodají našim slunečným dnům osvěžení. Ale jak mezi hromadami melounů na trhu či v obchodě najít ten perfektní, zralý kousek, který uspokojí naše chuťové pohárky? Nebojte se, s trochou znalostí a praxe to zvládnete! V tomto podrobném průvodci vám prozradím všechny triky a tipy, jak se stát mistrem v výběru melounů a užít si tak naplno letní osvěžení.

Vzhled melounu rozhoduje:

Slupka: Zralý meloun poznáte už na první pohled. Slupka by měla být pevná a matná, bez prasklin, otlačenin a plísní. Lesklé plody naznačují, že ještě nedozrály. Pozor na tmavé skvrny, které by mohly znamenat plesnivé napadení. Zralý meloun má jednotnou barvu, vyhněte se plodům s nepravidelnými barevnými skvrnami.
Skvrna: Na spodní straně melounu hledejte tzv. “polní skvrnu”, kde plod ležel na zemi. U zralého melounu by měla být žlutá, čím tmavší, tím lépe. Bílá nebo zelená skvrna značí nezralost. Tato skvrna by měla být spíše krémová než hnědá, hnědé zbarvení může indikovat přezrálý plod.
Stopka: Vyschlý a hnědý stonek je znamením dozrálého melounu. Zelený stonek indikuje, že plod byl sklizen předčasně. Stopka by měla být pevně přirostlá k melounu, pokud se snadno odděluje, plod je pravděpodobně přezrálý.

Hmat:

Váha: Zralý meloun je těžší, než by se mohlo zdát. Pokud je na svou velikost příliš lehký, pravděpodobně postrádá šťávu. Zvedněte ho v obou rukách a porovnejte váhu s jinými melouny. Ten nejzralejší bude působit nejtěžším dojmem.
Hmat: Jemně stiskněte meloun dlaněmi. Zralý plod by měl mít mírnou pružnost, ale neměl by být měkký. Pokud je meloun na dotek tvrdý, je pravděpodobně nezralý, pokud je naopak příliš měkký, může být přezrálý.

Zvuk:

Poklepání: Poklepejte na meloun klouby prstů. Zralý plod vydá dutý, zvonivý zvuk, jako byste klepali na prázdnou láhev. Tlumený zvuk naznačuje nezralost, dunivý zvuk naopak prozradí přezrálý meloun. Zvuk by měl být slyšitelný po celé slupce, ne jen v jednom místě.

Tipy pro výběr zralého melounu:

Odrůda: Vybírejte si odrůdy melounů, které v daném období běžně dozrávají. V Česku jsou populární odrůdy jako Cukrový meloun, Galia, Charentais a Vodní meloun. Každá odrůda má své specifické vlastnosti a chuťové profily, proto se nebojte experimentovat a najít si tu, která vám nejvíce chutná. Nakupujte melouny na farmářských trzích nebo u lokálních pěstitelů, kde je větší pravděpodobnost, že jsou plody čerstvé a zralé. Vyhněte se supermarketům, kde melouny často dozrávají uměle v chladicích boxech.

Máme pro vás tip na skvělý melounový drink:

Melounové daiquiri s mátou

Ingredience:

  • 60 ml bílého rumu
  • 30 ml limetkové šťávy
  • 20 ml cukrového sirupu (poměr 1:1 cukr a voda)
  • 120 g melounové dužiny bez pecek
  • Plátek limetky a snítka máty na ozdobení

Postup:

V mixéru rozmixujte melounovou dužinu s rumem, limetkovou šťávou a cukrovým sirupem do hladka.
Směs nalijte do sklenice naplněné ledem.
Ozdobte plátkem limetky a snítkou máty.
Podávejte ihned a vychutnejte si osvěžující drink!

Nejlepší stolní mixéry podle zákazníků

Tefal BL 811 D38

SENCOR SBL 7178BK

CONCEPT SM 3365

G21 Excellent

 

Článek Jak vybrat zralý meloun: Kompletní návod pro sladké osvěžení se nejdříve objevil na České návody.