Poslední dobou jsem si oblíbila dezerty do skleniček a mističek. Tentokrát mám pro vás recept na jogurtovou variaci panna cotty, kterou připravuji velmi často v průběhu celého roku. Jednoduchá a rychlá, bez výčitek z mlsání a vhodná jako snídaně, svačina i dezert 😄.                                                              

JOGURTOVÁ VARIACE PANNA COTTY

INGREDIENCE

  (6 porcí) Doba přípravy: 20 minut + doba chlazení 4–24 hodin  
  • 200 ml mandlového nebo kokosového rostlinného mléka
  • 500 g řeckého jogurtu
  • 4 polévkové lžíce medu / javorového sirupu
  • na špičku nože vanilky (nebo 1 vanilkový lusk)
  • 5 plátků želatiny + 5 lžic studené vody
Na ozdobení:
  • mražené nebo čerstvé jahody (cca 200 g)
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce vody
  • granola nebo musli / oříšky / čokoláda / sušenky

POSTUP

  1. Do misky si nachystáme 5 plátků želatiny, které zalijeme 5 lžícemi studené vody. Necháme odstát asi 10 minut, dokud želatina nenabobtná.
  2. Mezitím si ve druhém menším hrnci zahřejeme rostlinné mléko, do které přidáme med nebo sirup a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme vanilku. Pozor jen zahříváme, mléko nesmí nám vařit.
  3. Jakmile nám želatina nabobtná, vezmeme ji rukama a vymačkáme vodu. Želatinu přidáme k tekuté směsi a pořádně rozmícháme, abychom zamezili vzniku kousků. Ještě chvíli mícháme na mírném stupni.
  4. Směs odstavíme a necháme asi 10 minut vychladnout. Do vychladlé směsi přimícháme postupně řecký jogurt a ručně vyšleháme dohladka.
  5. Směs plníme do formiček (mě vyšla směs na 6 středních formiček, pokud máme větší, vyjde směs na cca 4 porce).
  6. Dáme ztuhnout do ledničky. Minimálně na 4 hodiny, ale nejlépe do druhého dne.
  7. Před podáváním připravíme rozvar z jahod. Jahody nakrájíme na menší kousky, přidáme javorový sirup a lžíci vody.
  8. Na středním stupni povaříme 5–10 minut, aby si jahody zachovaly svou barvu a dokud se neodpaří část tekutiny.
  9. Ručním mixérem směs rozmixujeme – necháme větší kousky ovoce.
  10. Jahodový rozvar navrstvíme na poloviny na ztuhlou panna cottu. Na druhou část přidáme granolu nebo musli (anebo oříšky, čokoládu, sušenky)
  11. Dobrou chuť!!!