Mé milé čtenářky a prý i čtenáři :o), i když by se nabízel spíše „vánoční“ příspěvek, a pár bych jich měla, nevložím vám je, protože mám pocit, že těch vánočních stromečků, zvonečků, dárků a cukroví je všude už až moc … a že nechci do nového roku vcházet s dluhy, tady je slíbený příspěvek z letošního MEAT DESIGNU.
To, že si čtvrtý ročník nenechám ujít, bylo více než jasné, ale to, že se mi na něj podaří vyhrát dva lístky vnímám jako šťastnou náhodu …. a tímto za ně všem, kteří se na této úžasné akci podíleli, moc děkuji. 

Kdybych měla říci několika slovy o čem ten letošní byl, nedokázala bych to …. ten první měl své neopakovatelné kouzlo tím, že byl první, maličký, komorní, řekla bych až rodinný …. ten druhý byl hodně o betonu, keramice a porcelánu …. třetí měl pro mě osobně neopakovatelné kouzlo, byl o setkávání … s milou, příjemnou a vždy elegantní Simonou Fritz, okouzlující Markétkou Daňkovou, talentovanou Lenkou Šviderskou z Láskočasu, By Myynou,  …. a ten čtvrtý? 

Ten mě zaujal především svou PESTROSTÍ. Na své si tentokrát nepřišly pouze milovnice designu, ale i jejich drahé polovičky v „pánské zóně“ a  ti nejmenší v „dětském koutku“, který měla na starost sympatická Katka Trávníčková, zakladatelka miniškoličky ŠÍDLO v Ostravě KLIK, které jako učitelka ve školce neskutečně fandím a držím pěsti. 

Ale už dost povídání, pojďte nahlédnout ….




Co mi letos vyrazilo dech byla nová expozice v Gongu …. a hlavně FORM DESIGN klik z Kozmic u Hlučína. Jejich práci sleduji už od prvních ročníků a musím říct, že jsou rok od roku lepší a lepší. V jejich stánku jsme strávili s manželem / profesí stolařem / z pochopitelných důvodů asi nejvíce času. Fascinuje mě kvalita jejich práce, čistota provedení, nápady a hlavně design jejich výrobků. Jsou fakt dobří ….


















Pokud mám ještě zůstat u nábytku musím zmínit VESTIBUL INTERIÉR klik. A vy víte proč. Miluju starý nábytek, sama se jej pokouším restaurovat a vracet mu zpátky jeho duši. Takže tento projekt má mé velké sympatie. Mimochodem, mají nádherný obchod v Ostravě na Nádražní, tak kdo budete mít cestu kolem určitě nakoukněte.

Zapomenout nesmím ani na malou rodinnou firmu BENLEMI klik, která se věnuje výrobě postýlek a nábytku ve tvaru domečků. Ty nádherné dekorace a věšáčky kolem vyrábí firma SABRI klik.



Název SIDUMILU klik je složený ze jmen čtyř sourozenců Simonky, Duša, Miňa a Ľubka, kteří pocházejí z Oravy. Začínali s výrobou dřevěných vánočních ozdob / pár jich mám i na svém vánočním stromečku / obřích zajíců a myšek ze lnu, na které šili nádherné oblečky. A protože měly velký úspěch začali je šít na miminka a pak i jejich maminky. Pokud se o SIDUMILU chcete dozvědět více, klikněte ZDE klik. A protože v jejich stánku bylo pořád plno a byl v tom nejtmavším rohu, tak jsou mé fotky nepoužitelné, S dovolením si vypůjčím pár jejich, ať o tu krásu nejste ochuzeni.

zdroj:SIDUMILU


















U textilní tvorby ještě zůstanu. A to u ABABU klik.
Zaznamenala jsem jí hned ve dvou stáncích HOJDAVAK klik a TYIDENTITY klik. Za značkou Ababu se skrývá grafička a švadlenka Jitka Čechová, která své hračky sama navrhuje a tiskne na bavlnu. Její hračky si můžete zakoupit už hotové nebo jako střihy, které si můžete ušít samy spolu se svými dětmi, vnoučaty, což mi přijde jako skvělý nápad. A mimo to, že je Jitka kreativní, je i vtipná, ten batůžek na spodní fotce se jmenuje : Vlez mi na záda :o)

zdroj: ABABU


Tento rok se na Meat Designu představilo i několik středních uměleckých škol, na všechny jsem si nadšeně vzala kontakty, protože máme doma osmáka a už teď pomalu řešíme otázku kam dál …. nakonec mě musel usměrnit manžel s tím, že má pocit, že nevybírám školu pro Martina, ale pro sebe …. a vlastně měl tak trochu pravdu. Ale to nic nemění na tom, že práce jejich studentů byly úžasné. Ta půlkulatá sedačka pochází z dílny studentů a pedagogů Průmyslového designu Strojní fakulty VŠB Ostrava klik.

















Jak vidíte na letošním Meat Designu mě toho zaujalo opravdu spoustu a to ještě není všechno, ale o tom zase až příště ….. Marki