Hodně inspirace nacházím poslední dobou na Instagramu. Baví mě sledovat cukráře z celého světa, ale nejvíc asi slovenské cukrářky. Ty jejich dorty, makronky, tartaletky a další "koláčiky", všechno nazdobené, pestrobarevné, chuťově i vizuálně vyšperkované, to je prostě nádhera. Jedním takovým dezertem jsem se inspirovala i já. Jak v originále chutnají a z čeho přesně jsou upečené oříškové "kocky" s kávovým krémem a zkaramelizovanými oříšky od @kopa_kolacov, vůbec netuším, ale tahle moje verze chutná přímo báječně. Nadýchaný a vláčný piškot, lehký krém a křupavé oříšky, prostě takový dortík na dvě sousta.


Ingredience

(forma cca 30x25 cm, 30 kostek 5x5 cm)

5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
200 g cukru krystal
100 g oleje (120 ml)
100 g vody, vlažné (100 ml)
200 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
100 g mletých ořechů (lískových nebo vlašských)

Krém

250 g mascarpone
30 g cukru moučka
200 ml smetany ke šlehání
1 lžička instantní kávy


Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. V mixéru šleháme žloutky s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to minimálně 5 minut. Poté opatrně vešleháme olej a vodu - oboje přiléváme tenkým pramínkem. Vmícháme mouku, kypřící prášek, sůl a mleté ořechy. Nakonec do těsta opatrně zapracujeme vyšlehaný sníh z bílků.

Obdélníkovou formu si vyložíme pečícím papírem, nalijeme do ní těsto a uhladíme ho. Pečeme zhruba 20 minut, případně testujeme špejlí (po zapíchnutí musí vyjít suchá). Necháme úplně vychladnout.

Na krém dáme do mixéru mascarpone a cukr, lehce prošleháme. Kávu rozmícháme ve smetaně a přidáme do krému. Šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul.

Upečený korpus nakrájíme na kostky a za pomoci cukrářského sáčku s řezanou špičkou (použila jsem špičku Wilton 8B) na každou kostku nastříkáme malý kopeček krému. Ty jsem dozdobila kousky karamelizovaných lískových ořechů, půlkami ořechů a maceškami.

Tip: Piškot můžete krémem potřít a obrácenou stranou lžíce udělat na krému jednoduché vlnovky. Nebo piškot rozpůlit, potřít polovinou krému, přiklopit druhou polovinou piškotu, potřít zbylým krémem a nakrájet na řezy.