Když jsem dva týdny zpátky pekla Snickers cheesecake, omylem se mi povedly i tyhle oříšky v cukru. Měly to být původně arašídy ve smetanovém karamelu, jako sladká a křupavá vrstva mezi krémovou náplní a čokoládovou polevou. Jenže jsem neodhadla poměr ořechů a cukru a když jsem do kastrolu nasypala arašídy a ty se jen taktak obalily tenoučkou vrstvou cukrového sirupu, bylo mi jasné, že z toho moc karamelu nebude a smetanu už ani nemá cenu přidávat. Míchala jsem ale dál a doufala, že se třeba stane nějaký zázrak. Sirup zcukernatěl a obalil arašídy v cukrové krustičce a když ta začala hodně zlátnout, radši jsem  je vyklopila do misky. Voněly ale krásně a připomněly mi oříšky, co jsem si kupovala vždycky, když jsem přijela vlakem do Brna, v podchodu, kterým se dá projít do Vaňovky. Co si pamatuju, nikdy to tam nebylo zrovna pěkný (Brňáci prominou). Vždycky to tam ale náramně vonělo. Stačilo se zhluboka nadechnout a už vás to táhnulo k malému okýnku, kde se prodávaly oříšky v cukru. Mandle, arašídy a kdo ví, co ještě - já nevím, protože jsem si vždycky kupovala právě mandle nebo arašídy. Chodila jsem po Brně a chroupala a chroupala, zatímco cukrová poleva se sladce rozpouštěla na jazyku. Neříkám, že tyhle oříšky jsou stejný. Ale krásně voní, a křupou a u nás byla do druhýho dne miska úplně prázdná.

PS: Vyzkoušela jsem už i lískáče a pekanové ořechy a chutnaly taky skvěle.


Ingredience


200 g pražených ořechů (arašídy, mandle, lískové ořechy, pekany...)*

100 g cukru krystal
50 g vody

*Pokud nemáte pražené ořechy, můžete si je opražit sami. Ideálně v troubě na plechu, stačí 15 minut na 150 ℃. Lískové ořechy ještě horké nasypte do utěrky a důkladně promněte, zbavíte je tím slupek. 

Postup

Do rendlíku se širokým dnem nasypeme cukr, zalijeme vodou a dáme vařit na mírný plamen. Cukr se postupně rozpustí, voda bude hodně bublat a při zakroužení rendlíkem připomínat sirup. V tu chvíli do ní nasypeme ořechy a začneme míchat vařečkou, aby se rovnoměrně obalily cukrovým sirupem. Ten po chvíli zcukernatí, bude to vypadat, jako když jsou ořechy obalené v cukrovém písku. Nepřestáváme energicky míchat, dokud cukrová krusta nezíská zlatavou barvu a nevoní po karamelu. Rendlík ihned stáhneme pryč, oříšky nasypeme do misky nebo na talíř a necháme vychladnout.

Tip: Nakonec můžete k ořechům nasypat i půl lžičky skořice nebo špetku chilli.