Ostružinové muffiny s granolou

Přečíst na blogu

Letos se nám poprvé urodilo ostružin, že je nestíháme jíst „rovnou do pusy“, a já jsem z toho pořád lehce vykulená. Ostružiny považuju za nejvíc nedostatkové zboží, co se týče českého letního ovoce, v marketu je nenajdete vůbec a na místních trzích občas jednu, dvě osamělé vaničky za neskutečnou cenu. Párkrát jsem si je koupila, ale to se vždy snědly rovnou za čerstva, škoda plýtvat takovou dobrotou do koláče. No a konečně nastal i u mně čas, kdy si to můžu dovolit, a připadám si hrozně rozmarně. Část ostružin jsem si zamrazila a jejich čas teprve přijde, část padla na buchtu se zakysanou smetanou, která je v ostružinové verzi stejně skvělá jako s borůvkami, a taky jsem upekla tyhle muffiny. Měkké a vláčné, s pořádnou špetkou skořice a navrch s křupavou drobenkou z mandlí a ovesných vloček.


Ingredience

(12 velkých muffinů)

300 g hladké mouky
150 g cukru krystal
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky soli
380 ml podmáslí
80 ml oleje
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu

Granola (posypka)

40 g hladké mouky
40 g cukru krystal
40 g ovesných vloček (použila jsem jemně mleté)
40 g mandlových plátků
1 lžička mleté skořice
špetka soli
40 g másla, rozpuštěného

ostružiny (nevážila jsem, ale do každého muffinu přišlo šest ostružin, do těsta tři a navrch taky)


Postup

V míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, skořici a sůl. Zvlášť v misce metličkou prošleháme podmáslí, olej, vajíčka a vanilku, přilijeme je do mísy se sypkou směsí a vymícháme hladké těsto.

Tip: Nyní můžete do těsta opatrně vmíchat i zhruba 2/3 ostružin. Já je do muffinů raději přidávám, až když těsto rozdělím do košíčků. Za prvé mám jistotu, že ve všech muffinech bude stejně ostružin, za druhé se zbytečně nerozmačkají a neobarví těsto.

Na granolu smícháme všechny sypké suroviny, přilijeme rozpuštěné máslo a vidličkou mícháme, až se vše spojí v jemnou drobenku.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na muffiny vyložíme košíčky a těsto do nich rovnoměrně rozdělíme – do každého košíčku nalijeme trochu těsta, vmáčkneme do něj několik ostružin a zalijeme zbylým těstem. Vrch posypeme granolou a přidáme další ostružiny. Pečeme dozlatova, asi 35 minut (případně testujeme špejlí). Necháme vychladnout na drátěné podložce.



About The Author

Ostružinové muffiny s granolou

Přečíst na blogu

Letos se nám poprvé urodilo ostružin, že je nestíháme jíst „rovnou do pusy“, a já jsem z toho pořád lehce vykulená. Ostružiny považuju za nejvíc nedostatkové zboží, co se týče českého letního ovoce, v marketu je nenajdete vůbec a na místních trzích občas jednu, dvě osamělé vaničky za neskutečnou cenu. Párkrát jsem si je koupila, ale to se vždy snědly rovnou za čerstva, škoda plýtvat takovou dobrotou do koláče. No a konečně nastal i u mně čas, kdy si to můžu dovolit, a připadám si hrozně rozmarně. Část ostružin jsem si zamrazila a jejich čas teprve přijde, část padla na buchtu se zakysanou smetanou, která je v ostružinové verzi stejně skvělá jako s borůvkami, a taky jsem upekla tyhle muffiny. Měkké a vláčné, s pořádnou špetkou skořice a navrch s křupavou drobenkou z mandlí a ovesných vloček.


Ingredience

(12 velkých muffinů)

300 g hladké mouky
150 g cukru krystal
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky soli
380 ml podmáslí
80 ml oleje
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu

Granola (posypka)

40 g hladké mouky
40 g cukru krystal
40 g ovesných vloček (použila jsem jemně mleté)
40 g mandlových plátků
1 lžička mleté skořice
špetka soli
40 g másla, rozpuštěného

ostružiny (nevážila jsem, ale do každého muffinu přišlo šest ostružin, do těsta tři a navrch taky)


Postup

V míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, skořici a sůl. Zvlášť v misce metličkou prošleháme podmáslí, olej, vajíčka a vanilku, přilijeme je do mísy se sypkou směsí a vymícháme hladké těsto.

Tip: Nyní můžete do těsta opatrně vmíchat i zhruba 2/3 ostružin. Já je do muffinů raději přidávám, až když těsto rozdělím do košíčků. Za prvé mám jistotu, že ve všech muffinech bude stejně ostružin, za druhé se zbytečně nerozmačkají a neobarví těsto.

Na granolu smícháme všechny sypké suroviny, přilijeme rozpuštěné máslo a vidličkou mícháme, až se vše spojí v jemnou drobenku.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na muffiny vyložíme košíčky a těsto do nich rovnoměrně rozdělíme – do každého košíčku nalijeme trochu těsta, vmáčkneme do něj několik ostružin a zalijeme zbylým těstem. Vrch posypeme granolou a přidáme další ostružiny. Pečeme dozlatova, asi 35 minut (případně testujeme špejlí). Necháme vychladnout na drátěné podložce.



About The Author

Napište komentář

Buďte první kdo bude komentovat!

avatar
  Subscribe  
Upozornit na

Registrace

Vyberte seznam(y):

Buďte s námi

Doporučujeme