Sušenky patří k mým oblíbeným sladkým drobnostem. Peču je hodně často, a proto se je snažím obměňovat. Mimo klasických čokoládových miluju různé verze sušenek s ovesnými vločkami. Tentokrát jsem je zkombinovala s kokosem a mandlovou moukou. Kokos jsem před použitím opražila nasucho, díky tomu jsou sušenky křupavé. Naopak mandlová mouka jim dodá šťavnatost.



OVESNÉ KOKOSOVÉ SUŠENKY


INGREDIENCE

cca 18 ks


150 g jemně mletých ovesných vloček

90 g strouhaného kokosu opraženého na sucho

50 g mandlové mouky / jemně mletých mandlí

60 g jemně mletého třtinového nebo kokosového cukru

100 g másla pokojové teploty

1 lžíce studené vody (není nutné)

2 vejce

špetka soli

¼ lžičky prášku do pečiva z vinného kamene

hrst kokosových lupínků/plátků opražených nasucho




POSTUP


Nejprve si na pánvi na sucho opražíme strouhaný kokos. Plotýnku zapneme na střední stupeň a hlídáme, aby se kokos nespálil. Jakmile začne zlátnout, odstraníme z plotýnky a necháme dojít. Na plech nebo na tác si nachystáme pečicí papír, na ten poté rozprostřeme opražený kokos a necháme vychladnout. Stejným způsobem si opražíme i kokosové lupínky. 


Troubu si předehřejeme na 180 °C. Připravíme si 2 plechy a vyložíme je pečicím papírem. 


Ve větší míse smícháme jemně mleté vločky s opraženým kokosem, mandlovou moukou, cukrem, solí a práškem do pečiva. 


Přidáme máslo a vejce. Hněteme, dokud nevznikne kompaktní hmota. Pokud se suroviny nechtějí spojit, můžeme přidat ještě lžíci studené vody. Nakonec jemně vmícháme opražené kokosové lupínky.


Z těsta odebíráme lžící stejné kousky. Uhněteme kuličky, které vložíme na plech a dlaní nebo pomocí menšího talíře z nich vytvoříme placky. Sušenky se nerozjíždí, takže není nutné nechávat větší rozestupy. 


Pečeme 12 – 15 minut, dokud nezačnou okraje zlátnout. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Teplé sušenky jsou ještě křehké a drolí se.


Tip: Často si při tvarování také pomáhám kulatým vykrajovátkem, aby zůstaly sušenky hezky kulaté. Uhnětenou kuličku vytlačím podle vykrajovátka a poté placku obrátím, aby nahoře zůstala rovná plocha.


RECEPT SI MŮŽETE VYTISKNOUT ZDE
(budete přesměrování na Google disk, kde si můžete uložit recept ve wordu)










OATMEAL COCONUT COOKIES


Cookies are one of my favorite sweet treats. I bake them very often, so I try to vary them. In addition to classic chocolate cookies, I love different versions of cookies with oatmeal. This time I combined them with coconut and almond flour. I roasted slightly the coconut before use, and this made the cookies crunchy. On the other hand, they are also chewy thanks to almond flour.




OATMEAL COCONUT COOKIES



INGREDIENTS

makes about 18 cookies

150 g finely ground oatmeal
90 g ground coconut
50 g almond flour / finely ground almonds
60 g finely ground cane or coconut sugar
100 g butter at room temperature
1 tablespoon cold water (not required)
2 eggs
pinch of salt
¼ teaspoons of baking powder or soda
a handful of coconut chips / slices 




INSTRUCTIONS


Roast the ground coconut in a pan without oil. Turn on the hotplate to a medium level and make sure that the coconut does not burn. As soon as it starts to golden, remove the pan from the hotplate and let it golden. Line baking sheet with a baking paper, then spread the roasted coconut on it and let it cool down. 
Roast also the coconut chips in the same way.

Preheat the oven to 180°C (356°F). Prepare 2 baking sheets and line them with baking paper.

In a large bowl, mix together finely ground flakes with roasted coconut, almond flour, sugar, salt and baking powder. 

Add butter and eggs. Mix until a compact mass is formed. If the ingredients do not want to combine, add a tablespoon of cold water. 

Finally, stir gently roasted coconut chips.

Take the same pieces from the dough with a spoon and make small balls, place them on the sheet and using your palm or a smaller plate flatten them to desired thickness (about 0,8 mm). 

The cookies don`t get larger, so it is not necessary to leave larger distances. 

Bake for 12-15 minutes until the edges start to turn gold. Take out of the oven and let cool. Warm cookies are still brittle and crumble.



Note: I often use a round cutter to shape the cookies to keep them nicely round. I shape the ball with a spoon according to the cutter and then turn the cookie so that a flat surface remains on the top.


PRINT THE RECIPE IN ENGLISH - CLICK HERE
(you will be redirected to Google disc where you can find the recipe in printable word version)