palačinky jsou asi jedním z prvních jídel, do kterých jsem se co by náctiletá pustila. Na střední škole jsem nechodila na obědy, protože ve škole nebyla jídelna, byl tam jenom bufet. Obědy byly sice zajištěny v nedaleké hospodě, ale ta se mi nelíbila a protože maminka tenkrát vařila i pro taťku, obědy jsem mívala doma. Na palačinky jsem mívala chuť docela často a tak mamka, když přišla z práce kolikrát koulela očima, že jsem zase nejedla to, co uvařila, ale palačinky ...


... za těch x let praxe se mi stále nedařilo je udělat tenké, srolovatelné a vláčné ...


... to jsem zvládla až teď, ve skoro ...sáti letech díky skvělému návodu zde a taky proto, že jsem vychytala poměr těsta a pánvičky ...


Ingredience

500 ml mléka
2 vejce
180 g hladké mouky
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)


Postup

Vajíčka rozšleháme v mléce, přidáme mouku, sůl a vanilku a metličkou vymícháme hladké těsto bez hrudek. Ještě lépe to půjde tyčovým mixérem, těsto bude krásně hladké a nadýchané. Necháme ho 20 minut odpočinout, v mouce se aktivuje lepek a s těstem se bude lépe pracovat (palačinky se během smažení nebudou trhat a budou vláčnější).

Rozpálíme si nepřilnavou pánev, ideálně přímo určenou na palačinky, a potřeme ji kapkou oleje nebo másla. Nalijeme na ni naběračku těsta (moje má 100 ml) a rychlým krouživým pohybem ho rozlijeme po celé pánvi. Jakmile těsto na povrchu zpevní a zmatní (jakoby zaschne), bublinky v těstě popraskají a okraje se začnou lehce odchlipovat, palačinku opatrně obrátíme. Z druhé strany ji smažíme už jen krátce, aby palačinka zůstala jen lehce zlatavá.

Stejně postupujeme i s dalšími palačinkami. Kvalitní pánev už olejem/máslem potírat nemusíme, nebo jen po každé druhé či třetí palačince. Palačinky skládáme na sebe, tím ještě zvláční. 


... vanilkový extrakt jsem nedávala, i tak jsou výborné. V této době, kdy stále nevím co vařit jsme je měli už třikrát. Buď s tvarohem a rozinkami, nebo jahodovou marmeládou ...

... přeji hezké dny ...

Danka