Jak jsem slíbila, tady je ještě jeden recept na sladký dezert pro maminku k zítřejšímu svátku. Stejně jako v borůvkových makronkách v něm hlavní roli hraje bílá čokoláda, i ty borůvky můžete přidat a panna cottu jimi ozdobit. Se sladkou čokoládou si nakyslé borůvky budou příjemně notovat. Narozdíl od makronek si ovšem vystačíte s jedním rendlíkem a metličkou a dezert budete mít hotový za pár minut, jen mu pak musíte dopřát pár hodin v lednici, aby smetana vyztužená želatinou stihla zatuhnout.

PS: Kmitala jsem teď celý týden kolem jedné svatby, takže zatím je k receptu jen jedna fotka. Další ještě přidám, jak si trochu odpočinu. Koneckonců, zítra mám taky svátek 🙂

Ingredience

(4 porce)

  • 150 ml mléka
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu*
  • 100 g bílé čokolády
  • cukr krystal podle chuti (nemusí být)
  • 2 lžičky práškové želatiny

*já jsem k vanilkovému extraktu přidala i špetku mleté vanilky, případně můžete ve smetaně povařit vanilkový lusk a vyškrábnutá zrníčka.

Postup

Nejdříve si nachystáme želatinu. Do misky nalijeme 50 ml mléka, přisypeme práškovou želatinu, důkladně rozmícháme a necháme zhruba 10 minut nabobtnat.

V rendlíku na mírném plameni ohřejeme zbylé mléko se smetanou. Jakmile bude horké, přidáme vanilkový extrakt a nalámanou čokoládu a za stálého míchání necháme čokoládu rozpustit. Opatrně ochutnáme a případně přisladíme cukrem. Přilijeme želatinu (i s mlékem, nic nevymačkáváme) a opět metličkou důkladně rozmícháme, už ale nevaříme.

Horkou směs rozlijeme do skleniček, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a na min. 4 hodiny (klidně přes noc) uložíme do ledničky. Ozdobíme borůvkami a podáváme.