Bez perníčků si nedokážu toto předvánoční období vůbec představit. Bohužel jsem vždycky tak natěšení a mám velké oči, že připravím těsto rovnou z dvojité dávky. Toto nadšení mi většinou vydrží jen do doby, než uvidím to množství perníčků, které bude potřeba nazdobit.



I když klasicky zdobené perníčky mají neskutečné kouzlo, ne vždycky je na ně čas, někteří neradi zdobí a jiní si nevěří. Pro tyto případy jsou perníčky s rumovou polevou skvělým řešením. Výhodou je, že zmizí rychleji i těsto, válí se totiž na vyšší vrstvu, aby byly perníčky krásně nadýchané. Ke zdobení polevou pak potřebujete jen dvě misky, jednu s cukrem a jednu s rumem nebo brandy. Samozřejmě si můžete rumovou polevu z uvedených ingrediencí smíchat rovnou, ale první verze je zábavnější. Jen bych vás chtěla varovat, abyste moc neolizovali prsty, ať se neopijete 😊.


 

PERNÍČKY S RUMOVOU POLEVOU

 

 

INGREDIENCE

 

PERNÍČKY

 

240 g povoleného másla

2 vejce

30 g mleté skořice

15 g mletého zázvoru

na špičku nože mletého nového koření

400 g medu

150 g moučkového cukru

6 g sody

700 g hladké mouky

 

 

POLEVA


moučkový cukr

150 – 200 ml rumu nebo brandy

 

 

POSTUP

 

Máslo rozpustíme na mírném stupni, odstavíme z plotýnky a vmícháme koření. Přidáme med a cukr.


V míse robota smícháme mouku a sodu. Nalijeme máslovou směs a přidáme vejce. Hněteme tak dlouho, dokud nevznikne hladké a kompaktní těsto. Zabalíme jej do potravinové folie a necháme přes noc odpočinout v chladu.


Před pečením necháme těsto povolit (20 – 30 minut by mělo stačit). Na pomoučeném válu těsto vyválíme na cca 6-8 mm a vykrajujeme požadované tvary. Pečeme v troubě předehřáté na 175 °C. Pečeme asi 10 - 12 minut (pokud bude těsto tenčí, bude vyžadovat kratší čas). Jakmile začnou kraje zlátnout, vyndáme z trouby.


Necháme trochu vychladnout, ale ne úplně (perníčky musí být ještě teplé).

 

Do jedné menší misky si nachystáme moučkový cukr a do druhé rum.

 

Vrchní stranu perníčků postupně namáčíme do rumu, poté do cukru a opět do rumu. Položíme na mřížku nebo pečicí papír a necháme zcela vystydnout. Na povrchu vznikne křupavá krusta a alkohol se krásně vsákne do perníčků. Skladujeme v uzavíratelné nádobě, aby zůstaly perníčky měkké.