V poslední době jsem si oblíbila vaření a pečení s quinou. Na blogu už pár sladkých receptů najdete, třeba lívanečky nebo čokoládový dort. Ale docela pravidelně si z quinoi připravuju sladké kaše na snídani, které měním podle toho, co je zrovna doma. Tahle kaše je krásně krémová a slazená banánem a jablky. Vlastně mi chutná trochu jako štrúdl. Voní po skořici, vanilce, rozinkách a oříškách. A když si ji stihnete dát ještě teplou, je skvělým startem do sychravého rána.


QUINOOVÁ KAŠE S KARAMELIZOVANÝMI JABLÍČKY

INGREDIENCE
(2 porce)

KAŠE

½ hrnku quinoi (hrnek o objemu 250 ml)
1 hrnek mandlového mléka
½ zralejšího banánu
2 lžíce řeckého jogurtu
½ lžíce skořice
½ jablka nastrouhaného nahrubo

KARAMELIZOVANÁ JABLKA

3 lžíce třtinového nebo kokosového cukru
1 lžíce ghí
2 střední jablka
1 lžička skořice
několik kapek vanilkového extraktu
hrst rozinek
hrst oříšků (kešu, vlašské, pekanové)


POSTUP

KAŠE

Nejdřív si uvaříme quinou. Syrovou quinou propláchneme horkou vodou, tu scedíme a zalijeme mandlovým mlékem. Vaříme cca 15 minut, dokud není quinoa hotová (trochu zprůsvitní a na zrníčkách je vidět struktura klíčku). Pravidelně mícháme, aby mléko neutíkalo. Pokud nám zůstalo víc mléka, tak to tentokrát vůbec nevadí. Kaši přendáme do foodprocesoru nebo do nádoby, ve které kaši rozmixujeme. Do teplé kaše přidáme nakrájený banán, nahrubo nastrouhané jablko, skořici a řecký jogurt. Promixujeme ve foodprocesoru nebo tyčovým mixerem.

KARAMELIZOVANÁ JABLKA

Mezitím, co vaříme quinou si necháme na menší pánvi na menším stupni rozpustit cukr. Hlídáme, aby se nepřipálil. Jak je cukr rozpuštěný, přidáme ghí – cukr se trochu srazí, ale nic se neděje, dalším mícháním se karamel zase rozpustí. 

Jablka rozkrojíme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na proužky nebo na měsíčky. Přidáme do karamelu a necháme dusit. Až budou jablka měkčí (úplně jsem je nerozvařovala, nechala jsem si je trochu křupavější) přidáme vanilkový extrakt, skořici, rozinky a oříšky a ještě chvíli povaříme.

DOKONČENÍ

Teplou kaši naservírujeme do misek a dozdobíme karamelizovanými jablíčky.