Galette s jablky jsem se rozhodla o víkendu upéct z několika důvodů. Už dlouho jsem galettku nepekla, stále ještě zpracovávám jablka ze zahrádky a pak … chtěla jsem upéct něco rychlého a jednoduchého. Na víkend jsem měla strašně moc plánů a chtěla jsem stihnout spoustu věcí na zahradě. Počasí o víkendu mělo být totiž podle předpovědí luxusní a to se do puntíku splnilo. Nakoupila jsem si spoustu cibulek a rostlinek, které bylo potřeba zasadit. Tak jsem zvědavá, jak bude příští rok zahrádka vypadat. Miluju totiž záhony rozkvetlé od jara do podzimu a na tom jsem pilně zapracovala. 

Ale zpět ke galette. Galettku jsem upekla z celozrnné špaldové mouky – ráda ji používám, pokud peču koláče s jablky nebo hruškami. Myslím, že se k chuti podzimního ovoce dokonale hodí. Stejně jako oříšky. Řekla bych, že jablka a ořechy jsou nesmrtelnou kombinací. Tentokrát jsem použila ty lískové.   Opražila jsem je na sucho na pánvi a připravila máslovou náplň. I když to zní všechno složitě – a já jsem na začátku říkala, že jsem chtěla upéct něco jednoduchého a rychlého – nezoufejte. Mezitím, co chladíte těsto v lednici, si stihnete všechno nachystat a připravit.



RUSTIKÁLNÍ GALETTE S JABLKY A LÍSKOVÝMI OŘECHY

Ingredience

(1 velká galette nebo 2 měnší)

Těsto
2,5 hrnku (o objemu 250 ml) celozrnné špaldové mouky
230 g studeného másla
špetka soli
10 lžic studené vody
2 polévkové lžíce třtinového cukru
1/2 lžičky kardamomu
1/2 lžičky skořice

Máslová náplň s ořechy
100 g povoleného másla
70 g třtinového cukru
75 g pomletých lískových ořechů
1 vejce

4 větší jablka
šťáva z 1 citronu
2 lžíce třtinového cukru
2 lžičky skořice
½ lžičky kardamomu

rozinky
2 lžíce hnědého rumu

3 lžíce nasekaných ořechů (lískových nebo vlašských)
1 vejce + 1 lžíce mléka na potření


Postup

Rozinky propláchneme horkou vodou, zalijeme rumem a  necháme nabobtnat.

Nejprve si připravíme těsto. V mixeru smícháme prosátou mouku, sůl, skořici, kardamom, cukr a máslo a vytvoříme drobenku. Postupně přidáváme po lžičkách vodu. Nemusíme použít všechnu. Těsto by nemělo být lepkavé. Jakmile se začne spojovat do jednotného celku, propracujeme ho ještě trochu rukama a zabalíme do potravinářské folie a dáme na 30 minut odpočinout do ledničky. Snažíme se, aby v těstu zůstaly vidět ještě kousky másla. Ty dodají těstu při pečení křupavou chuť.

Mezitím si připravíme ořechovou náplň. Lískové ořechy opražíme nasucho na pánvi. Jakmile budou opražené, přendáme je do suché utěrky a promneme, aby se odstranily slupky. Pomeleme na jemnou mouku. Povolené máslo šleháme cca 10 minut s cukrem do pěny. Následně zamícháme namleté lístkové ořechy a vajíčko.

Jablka zbavíme jádřince a nakrájíme na měsíčky. Zakápneme citronovou šťávou, zasypeme cukrem, skořicí a kardamomem.

Jakmile bude těsto vychlazené, vyválíme z něj na pomoučněném vále kulatou placku o síle 0,5 mm. Pokud chceme galettky menší, rozdělíme těsto na polovinu a postupujeme stejně. Pomocí válečku placku opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Doprostřed rozprostřeme rovnoměrně lískooříškovou náplň. Cca 5 cm od krajů necháme volný prostor. Na náplň poskládáme nakrájené měsíčky jablek a posypeme rozinkami. Okraje těsta  překládáme postupně doprostřed. 

Před pečením potřeme těsto rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými ořechy. Pečeme cca 35-40 minut v troubě předehřáté na 170° C.