Květen v kostce ...



Místo atraktivních dovolených, zájezdů a odletů za hranice všedních dnů se májový měsíc rozvolnil do požitků. Vzpomněli jsme si, jak se jezdí vlakem, jak nádherně a hbitě tančí po vyschlé pokožce ruce kosmetičky. Upocený kadeřník za ochranným štítem dal naší hlavě tvar, již neevokovala rotující kedluben. Masáž ztuhlých zad nebyla jako z hororu, mohla se veřejně přiznat.
Všichni kavárenští povaleči mohli zasednout do svých křesílek, popíjet kávu, lehce vidličkou degustovat teplé lívanečky s vanilkovou zmrzlinou, jemně doladěné slaným karamelem.
Věřte, nevěřte. Kavárna hned od prvních okamžiků praskala ve švech, to jsme se skutečně tak moc těšili? Já tedy ano, protože ta atmosféra je neopakovatelná, místnost prosycená vůní kávy, štěbetání a tolik šťastných tváří, nikoliv jen párů očí, jak jsme si zvykli se vídat za kusem hadru.
Skončil nouzový stav a já si vzpomněla na svou docentku psychologie, která nás několik ročníků zdravotní školy vyučovala. Až nyní bych mohla, od srdce a z vlastní zkušenosti vyprávět, jak vnímá ztrátu svobody introvertní jedinec a jak se s tímto faktem popere extrovertní blázen mého naložení.
Sáhla jsem si hodně hluboko do citových rezerv, ztrácela se v labyrintu emocí, nepředstavitelně mi chyběl pulz společnosti. A když jsem se dnes ráno mohla zařadit do dlouhé kolony aut, poťukávala jsem si na semaforu do taktu. Jééé, hurá, zase jsem součástí mraveniště, které přenáší své kuličky trusu z hromady na hromadu a já se tu cítím tak spokojená :-)
Trestné body, kriminál, možná vyhnanství do gulagu bych požadovala pro osoby, které jsou zodpovědné za televizní programy. Jsou momenty, kdy za dlouhého dne občas člověk k televizní krabičce zasedne. Ale přemýšlel snad někdo nad tím, jak ošumělá a stále dokola ohraná je kupříkladu Hospoda ? Jak zdevastovaně na člověka působí Ozzák ?  Je to po desáté ještě vůbec vtipné ?
Tolik nádherných filmů, seriálů světová i česká kinematografie natočila a promítá se v televizi takový odpad.
Nedivím se, že si lidé stahují filmy, dívají se online na seriály. Nový kanál ČT 3 z kapes daňových poplatníků je na granát. Copak jsou našich starší spoluobčané totální dementi, aby se dívali na takovou hrůzu, kterou jim veřejnoprávní kanál naservíroval ? Nepodceňovala bych ani jejich intelekt, ani chuť do života, mnohdy silnější než o pár generací mladší vnoučata.
Koho rozhodně nelze opomenout, tak to je Sofinka. Rodičovský kolektiv sice dělá, co může, ale děti nenahradí. Má vnučka napráská po telefonu i to, co neví, ani netuší.
Hltavě poslouchá každou rodičovskou rozpravu, jak si pořídí nového psa, kdy by měl přibýt do rodiny nový obrázek z ultrazvuku s malou fazolkou, jak sousedka na patře řve na svého manžela a dole bydlí úplná, ale úplná kráva. Poslední šotek naší staré-mladé mne úplně dostal, v něm mi Sofinka vyprávěla, jak chtěl tatínek maminku vyhodit z okna. Vzhledem k faktu, že bydlí v mezonetu, potřebují k této akci štafle neb okna jsou hodně vysoko. Takže nevinné laškování obou rodičů sice ve zprávách ČTK nevyjde, otec malé trepetilky vynechal posilovací cviky na štaflích. Jo, velký voči !
Za okny nám voní jarní příroda, zem je konečně zalitá. Pylová zrníčka rozházená po miliardách smyl očistný déšť a já konečně mohu začít další etapu stavebních prací. Tentokrát to bude dokončení vodní kaskády s potůčkem, který bude volně vtékat do jezírka. Voda jako můj nejdůležitější přírodní živel, dostane opět další rozměr a prostor v mé zahradě.  Ptáci z lesa, kuny, žáby, ropuchy, hadi,  motýli, vážky, ti všichni se zúčastňují vodních radovánek, tak snad jim můj nový počin kromě pitného režimu přinese i nějaké potěšení. A rybám, těm rozhodně skvěle okysličenou vodu.
Loučím se s měsícem, který do našich příbytků přinesl nový a svěží vítr, dovolil vydechnout a natáhnout do plic voňavý vzduch bez hadru na obličeji. Začali jsme zase žít, odhazovali strach někam do dáli, sny o kávě s kamarády začaly mít fungující rozměr, štamgasti i pocestní slastně přivřeli oči při prvním loku točeného. A cena za české svádovské jahody trhla rekord 172,50 korun českých za jeden kilogram červeného potěšení ... no, nekup to.
Nadevírám měsíci krásnému, teplému, skoro letnímu. Ať potěší jednotlivce, celou společnost, jen hlavně ve zdraví, za rohem máme prázdniny, čas letních lásek, milování na mezi a flámování :-)




Do zelena

Minulý rok v tomto čase na letecké trase Praha - Funchal čeští pasažéři přesně věděli, že letadlo přeletělo českou státní hranici. Celá republika se oblékla do žluté, té řepkové.
Letošní rok  touhle dobou,  při výšlapu na zříceninu Kamýk v litoměřickém regionu se můžeme pyšnit jako hrdí Severočeši, my tu máme zeleno.